2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Doppingolhattak az Aranycsapatot legyőző németek

2013. augusztus 5. 18:21 MTI

Nemcsak az NDK-ban, hanem az egykori NSZK-ban is volt államilag finanszírozott, rendszerszerű doppingolás az élsportban egy német tanulmány szerint, amelynek alapján az Aranycsapatot legyőző nyugatnémet válogatott sikerében is lehetett szerepe teljesítményfokozó szernek az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjében.

A politika szolgálatába állított élsport

A Németországban berni csodaként emlegetett győzelemmel kapcsolatban nem először vetődik fel, hogy a nyugatnémet labdarúgók teljesítményfokozó szert használtak. A Die Zeit című hetilap például 2010-ben számolt be egy kutatásra hivatkozva arról, hogy a nyugatnémet válogatott több tagja pervitininjekciót kapott az 1954-es berni döntő szünetében. A mérkőzést végül az Aranycsapat 3-2-re elveszítette.

Az összpontosító- és teljesítőképességet serkentő pervitin használatára utaló adatokat egy 2008-ban indult kutatás során tárták fel német szakértők. Munkájuk három év után ismét a német sajtó témái közé került, miután a Süddeutsche Zeitung című lap a hét végén több új részletet ismertetett a régen lezárt, de nyilvánosságra nem hozott anyagból, ami újraindította a diskurzust arról, hogy mennyire volt jellemző az NSZK-ra az élsportolók állami szervezésű doppingolása.

Az köztudomású, hogy az NDK-ban a pártállam irányításával rendszerszerűen doppingolták az élsportolókat számos sportágban. A berlini Humboldt Egyetem (HU) kutatócsoportjának tanulmánya alapján az NSZK-ban is működött hasonló rendszer. Teljesítményfokozó szert használtak például az 1966-os labdarúgó világbajnokságon szereplő válogatottnál, és az evezősöknél az 1976-os montreali olimpián - állítják a berlini szakértők.

Legkésőbb a hetvenes évek elejére állami finanszírozású, rendszerszerűen működő doppingprogram alakult ki az NSZK-ban. Az országos sporttudományi intézet (BISp) szervezésében összesen 516 kutatási projektet hajtottak végre. A cél az volt, hogy minél sikeresebb legyen a politika szolgálatába állított élsport. A kutatók szerint az is előfordult, hogy kiskorúakat kezeltek a nemzetközi tiltólistákon szereplő készítményekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár