2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

500 éves koponyát találtak egy azték templomban

2013. augusztus 1. 14:22

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei nemrégiben egy 500 éves koponyára bukkantak áldozati adományok között a mai Mexikóváros területén lévő Tlatelolco-templom területén.

A mexikói főváros területén álló Tlatelolco egy prekolumbián városállam volt, amelynek a központjában álló teret ma több oldalról is körbeveszik a különböző feltárt azték emlékek, illetve a Templo de Santiago néven ismert 17. századi keresztény templom. A felfedezés egy véletlennek volt köszönhető, ugyanis az elmúlt napok heves esőzései miatt több helyen is megcsúszott a föld Mexikóvárosban, s ezen területek megtisztítása során bukkantak rá a mészkővel fedett bizarr felajánlási tálra.

Salvador Guilliem régész, a feltárást végző Tlatelolco-projekt igazgatója szerint a koponya egy fiatal felnőtthöz tartozhatott, s az aztékok azon tárgyak - például kerámiák - közé helyezték, amelyeket az isteneiknek ajánlottak fel. A koponya korát a vizsgálatok 1500 és 1515 közé teszik.

„Tovább kutatunk a területen, hogy csupán a koponya került-e az áldozati asztalra, vagy más emberi maradvány is helyet kapott a tálban” – mondta Guilliem. Hozzátette: „több antropológiai elemzés szükséges ahhoz, hogy biztosat mondhassunk a leletről, azonban a kutatás jelenlegi állása szerint, a koponyában lévő fogazat elemzése után azt mondhatjuk, hogy egy fiatal felnőttel van dolgunk, aki talán háborúban ejtett fogoly lehetett, s rituálisan végeztek ki.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár