2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Papagájt és angkori templomtöredéket is kapott Tito

2013. július 22. 11:19 MTI

A néhai Josip Broz Tito jugoszláv vezető Európa, Ázsia és Afrika 18 országának uralkodójától kapott különleges ajándékaiból nyílik kiállítás vasárnap Belgrádban, Jugoszlávia Történeti Múzeumában.

A kiállítás két kurátora, Momo Cvijovic és Veselinka Kastratovic Ristic elmondta a Blic című belgrádi lapnak, hogy az exkluzív válogatásba bekerült 68 tárgy valódi művészeti alkotás, a világ legismertebb műhelyeiből való, nemesfémekből, drágakövekből, fából és a legfinomabb porcelánból készült.

A legdrágább és legrégibb darab az antik korinthoszi sisak az i.e. 7-6. századból, amelyet Tito marsall I. Pál görög királytól kapott 1954-ben. Jugoszlávia elnökeként ez volt az első ajándéka. Nagyszerű munka az a Buddha-szobor az időszámítás előtti 4. századból, amely a tálibok pusztításait túlélt kabuli múzeumból való és Mohammed Zahir sah, afgán király vitte ajándékba Titónak.

Hailé Szelasszié etióp uralkodó sokszor járt Titónál Belgrádban és számtalan ajándékot vitt neki. 1961-ben az el nem kötelezett országok első konferenciájára az etióp császári trón makettjét ajándékozta a marsallnak. Többször találkozott Tito elnök Norodom Szihanuk kambodzsai herceggel és tőle kapta emlékbe az egyik angkori templomról való töredéket, amelyet a középkori khmer birodalom idején múzeumban őriztek.

Tiszteletre méltó ajándék a Nagy Kürosz perzsa uralkodó időszámítás előtt 539-ben készült agyag pecséthengerének mása a király utasításaival, amely valószínűleg ez az első írásos emlék az emberi jogokról. Reza Pahlavi iráni sah abból az alkalomból küldte Josip Broz Titónak, hogy Teheránban a 2500 éves perzsa birodalom születésnapját ünnepelték 1971-ben.

A válogatott kiállítási anyag az i.e. 6-7. századtól felöleli a 20. század első feléig tartó időszakot. Látható a tárlaton több kitüntetés is, köztük dán és svéd királyi elismerés, amelyet Tito a háború ellen a békéért kifejtett tevékenységéért kapott. Hihetetlen ajándék érkezett a marokkói uralkodótól, Hasszántól: egy ház Marokkóban, ez később a jugoszláv nagykövetség épülete lett.

A kiállítás két kurátora megjegyezte, hogy Josip Broz Tito állatokat is kapott emlékbe. Senki nem látta, de a szóbeszéd szerint II. Erzsébet brit uralkodó férjén, Fülöp hercegen keresztül 12 pár papagájt küldött Titónak és feleségének, Jovankának. A madarakat speciális csomagolásban az egyik elnöki rezidenciára, az Isztriai-félsziget közelében fekvő Brioni-szigetek egyikére, a Vangára szállították.
Josip Broz Tito 1953 és 1980 között, elnöksége alatt találkozott 350 állam- és kormányfővel, 169 állami látogatása volt a világ 73 országában.

A Carski darovi (Uralkodói ajándékok) című kiállítás augusztus 25-ig tart nyitva Belgrádban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár