2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Drogozva alkothatott az ősember

2013. július 18. 08:55

Hallucinogén növényeket fogyaszthatott az ősember, mikor a barlangrajzait készítette – jelentették ki kutatók, miután összehasonlították az őskori alkotásokat a modern kori rajzokkal.

Tokiói kutatók barlangrajzokról készült fotókat elemeztek, majd arra a konklúzióra jutottak, hogy az eleink által a barlangok falaira felvitt geometriai minták hasonlítanak azokhoz a rajzokhoz, amelyeket a mai, drog hatása alatt álló emberek készítenek.

Az ősember a barlangok falát rituálék során pingálta ki, amely során tudatmódosító növényeket fogyasztott. A három kutató, Tom Froese, Alexander Woodward és Takashi Ikegami azt állítják, hogy az ősemberek tudatosan keresték ezeket a hallucinogéneket, amelyek "magasabb" értelmezést adtak víziójuknak, így a rajzok nem az őket körülvevő világot ábrázolják, hanem ezeket a drogos hallucinációkat.

Az Adaptive Behavior című folyóiratban publikált tanulmányból az is kiderül, hogy a világszerte megtalálható barlangrajzok – amelyek időben 40 ezer évre nyúlnak vissza – mind hasonló jegyeket viselnek magukon, függetlenül a körülményektől és a művészek személyétől.

A hallucinogén fogyasztása olyan kémiai reakciókat vált ki az agyban, amely során bizonyos idegi mintázatok, úgynevezett Turing-instabilitások rajzolódnak ki. A hallucinogén növények a prehisztorikus embert egy „spirituális helyre” repítették, a rituálék során létrehozott rajzoknak pedig nagyobb jelentőséget kezdtek tulajdonítani a többi alkotáshoz képest.

A kutatókban megfogalmazódott a kérdés, hogy miként lehetséges, hogy számos, földrajzilag egymástól távol, több ezer kilométerre eső, így még véletlenül sem érintkező kultúrákban pontosan ezek a hasonló mintázatok kaptak szimbolikus szerepet az adott művészektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár