2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elveszett maja város legendája

2013. június 24. 18:54

Honduras sűrű esőerdejének mélyén egy csillogó fehér város ülhet romokban, évszázadok óta arra várva, hogy felfedezzék. A lakosok valaha aranytányérokról ettek, s a metropolisz akár egy isten születésének helye is lehetett; a legutóbbi mérések szerint akár piramisokat vagy más emberi építményeket is rejthet a dzsungel. Talán a rejtelmes Ciudad Blancát, ám sokan ezt vitatják.

A régészek és az antropológusok szerint nem valószínű, hogy az elveszett, mitikus gazdagságáról és luxusáról híres Ciudad Blancát találták volna meg, azonban elképzelhető, hogy valamit rejt a kelet-hondurasi esőerdő.

A város legendájáról szóló mese viszonylag új keletű, fogalmazott John Hoopes, a Kansasi Egyetem közép-amerikai kultúrájával foglalkozó régésze. „A média jelentősen hozzájárult a történet elterjesztéséhez, ám még nem bizonyított, hogy bármilyen tudományos alapja lenne. A legenda akár veszélyes is lehet a kultúra számára, hiszen, ha kiderül, hogy egy aranyban dúskáló város bujkált mindezidáig a dzsungelben, a fosztogatók azonnal megindulnának a területre. Ám azt is meg kell említeni, hogy esetleges létezése kétségkívül hozzájárulna a térség fellendüléséhez” – tette hozzá.

Ciudad Blanca legendája töredékes forrásokon alapul. Az 1520-as években Hernán Cortés írt V. Károly spanyol királynak a Hueitapalan régió gazdagságáról, 1544-ben pedig Cristobal de Pedraza, Honduras püspöke azt állította, hogy utazása közben látta a fehér várost, amely akkora vagyonnal büszkélkedett, hogy lakói aranytányérokról ettek. Az aranyváros mítosza azonban csak a múlt században erősödött meg, amikor az 1930-as években a Mosquitia régióban a helyi szóbeszédek alapján ásatást kezdtek, ami végül eredménytelenül zárult.

A legrészletesebb modern „forrás” 1940-ből való: egy Theodore Morde nevű kalandor azt állította, hogy megtalálta a romokat a dzsungel mélyén. Morde elmondása szerint az őt vezető őslakos elmesélte neki a szent majomnak ajánlott templom történetét, ami nagy segítséget nyújtott számára. A városról úgy hírlik, hogy az azték isten, Quetzalcoatl születésének helye lehet, annak ellenére, hogy az aztékok lakhelye innen igencsak messze található.

Mint azt már a homályos történetből sejteni lehetett, Morde állítólagos felfedezését soha senkinek nem mutatta meg, s magával vitte a sírba 1954-ben, amikor öngyilkos lett. „Sok történetet lehet hallani a városról, szinte mindenki máshogy meséli el” – mondta Steve Elkins dokumentumfilmes, akinek filmes tevékenységének is köszönhető a Ciudad Blanca-láz.

A hondurasi esőerdő rejtekében bujkálhat a mesés város

2012-ben Elkins és munkatársai bejelentették, hogy romokra utaló nyomokat véltek felfedezni a dzsungelben. Az eddigi legmodernebb technikával felszerelt csapat lézerrel, fényérzékelőkkel és fénymérőkkel (Light detection and ranging – LIDAR) pásztázta a levegőből a területet. A LIDAR lehetővé tette, hogy digitális térképeket készítsenek a lombkorona alatti területről, amely a légi fotókon és a műholdas képeken mindenképpen takarásban marad. A kutatók furcsa alakzatokat véltek felfedezni, amelyek csatornák, dombok, két nagyobb és körülbelül száz kisebb település lehet.

Elkins azonban szkeptikusan nyilatkozott a LiveSciencenek: „Bár lenyűgöztek a Ciudad Blancáról szóló helyi mesék, semmi sincsen még a kezünkben, ami azt bizonyítaná, hogy a mesés aranyvárossal van dolgunk.” Mivel a dokumentumfilmes csapat is nagy felelősséget érez a kutatást illetően, a város állítólagos helyének GPS koordinátáit titokban tartják, bár a lakott területektől való nagy távolsága miatt szerintük csekély esély lenne egy fosztogató rohamra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár