2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alagutat találtak Sobibornál

2013. június 10. 08:32

Lengyel és izraeli kutatók egy csoportja úgy véli, egy olyan alagút nyomaira bukkantak a kelet-lengyelországi Sobibornál, amelyet a zsidók menekülésre használhattak a második világháború idején.

A földfelszíntől 150 centiméteres mélységben található, közel 10 méter hosszú alagút – amely az egyik barakktól indult és a tábort körülvevő szögesdrót-kerítés alatt futott – az első fizikai bizonyítéka annak, hogy a náci megsemmisítő tábor foglyai kísérletet tettek a szökésre Sobiborban. Wojciech Mazurek tájékoztatása szerint az alagút nagyon szűk volt, épp hogy elfért benne egy ember, s „99 százalék”, hogy menekülésre használták.

Az SS röviddel az európai zsidóság megsemmisítéséről döntő wannsee-i konferencia után, 1942 márciusában fogott hozzá a lengyel-fehérorosz-ukrán hármas határ közelében fekvő településen a tábor létrehozásához. Ez egyike lett annak a három megsemmisítő lágernek, amely a lengyelországi zsidóság teljes elpusztítását célzó, úgynevezett Reinhard-akcióban szerepet játszott. A világháború éveiben tehervagonokban hoztak ide 250 ezer zsidót.

A haláltábor fennállásának másfél éve alatt több kísérlet történt szökés, illetve felkelés megszervezésére. Először egy volt holland hajóskapitány tett kísérletet az ellenállás kiépítésére, de felfedték a tervét, s elrettentésül az őrök lefejezték blokkjának minden lakóját, utolsóként magát a kapitányt. Kivégzését követően egy zsidó származású orosz fogoly, Alekszandr Pecserszkij vette kezébe az ellenállás szervezését.

Az akciót 1943. október 14-én hajtották végre. Az ukrán őrök azonban, a két életben maradt SS-tiszt irányításával pokoli tüzet zúdítottak a menekülőkre. Háromszáz fogolynak sikerült átvergődnie a tábort körülvevő aknamezőn, de többségüket néhány napon belül megtalálták és megölték, csakúgy mint azokat a táborlakókat, akik nem csatlakoztak a felkelőkhöz. Sobibort 64 fogoly élte túl. A német megszállók 1943 őszén, a foglyok fegyveres felkelése után a földdel tették egyenlővé a megsemmisítő tábort, s a helyén egy újabb tábort építettek az ukrán önkéntesek számára.

A helyszínen kutató lengyel és izraeli szakértők szerint valószínűleg senkinek sem sikerült a menekülés ezen az alagúton; mikor a táborőrök tudomást szereztek a szökési kísérletről, mindenkit kivégeztek, akinek köze volt az akcióhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár