2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy CIA-ügynök is jelen lehetett Neruda halálakor

2013. június 6. 11:08 MTI

Új bizonyíték merülhetett fel Pablo Neruda halálával kapcsolatban: egy orvos, aki a Nobel-díjas chilei költővel volt halálakor, azt állítja, egy másik doktor is jelen volt. A leírás az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA egy állítólagos ügynökére is illik.

Pablo Neruda halálának kivizsgálását a chilei Kommunista Párt (PC) kezdeményezte még 2011 nyarán. A költő a hivatalos változat szerint prosztatarákban halt meg egy santiagói klinikán, a PC szerint azonban a jobboldali katonai államcsínyt követően méreginjekcióval végeztek vele baloldali kötődése miatt a Pinochet-rezsim utasítására.

Eduardo Contreras ügyvéd, a PC jogi képviselője a napokban arról számolt be, hogy Sergio Draper doktor, aki elmondása szerint jelen volt a költőfejedelem 1973. szeptember 23-i halálakor, most azt állítja, egy másik, Price nevű orvos is ott volt. A Price név azonban sehol sem bukkan fel a kórházi dokumentumokban, a férfiről adott leírás azonban illik Michael Townley állítólagos CIA-ügynökre, aki együttműködött a Pinochethez hű chilei titkos rendőrséggel (DINA). Vagyis felmerült a gyanú, hogy ha Nerudát valóban megmérgezték, és nem a prosztatarák végzett vele, akkor Townley lehetett a tettes.

A leírás mindazonáltal egy másik - valódi - orvosra, Harmut Hoppra is illik. A most 68 éves férfit idén januárban - távollétében - ötéves börtönbüntetésre ítélték, amiért annak idején kiskorúakat molesztált a Pinochet-diktatúra egyik kínzóközpontjában, a Colonia Dignidad telepen, amelyet egy volt náci vezetett. Hopp azonban a mai napig szabadlábon van, miután Németországba menekült, amely megtagadta kiadatását.

Michael Townley hat évet ült börtönben, majd amerikai tanúvédelem alá került, miután a DINA vezetője, Manuel Contreras ellen vallott, és beismerte, hogy Washingtonban és Buenos Airesben végzett Pinochet tábornok több bírálójával, Carlos Prats tábornokkal és Orlando Letelier nagykövettel. Amerikai szakértők mindazonáltal azt hangoztatják, a chilei hatóságok hibát követnek el, ha Townleyra akarják terelni a gyanút, ugyanis az ügynök szerintük nem is tartózkodott Santiagóban, amikor a költő meghalt.

Már hónapokkal korábban elhagyta Chilét, Floridában volt, és csak októberben tért vissza a dél-amerikai országba. Kiemelték azt is, hogy szemben a chileiek véleményével, Townley - bár kétszer is jelentkezett - sosem állt a CIA alkalmazásában, és csak Manuel Contreras állította ezt, hogy a CIA-re "kenje" a felelősséget az általa elrendelt gyilkosságokban. Az amerikai férfi Chilében töltötte gyerekkora egy részét, és elszánt jobboldali volt, gyűlölte a szociáldemokrata Allende-kormányt. Eduardo Contreras közölte, hogy az Interpol segítségét kéri a nyomozásban, szerinte ugyanis azokban a zavaros időkben ellenőrizhetetlen volt, ki jut át a chilei határon.

Pablo Neruda maradványait április 8-án exhumálták, hogy egyértelműen tisztázást nyerjen, mi okozta halálát. A költő a Salvador Allende vezette szociáldemokrata kormány ellen elkövetett katonai államcsíny után szűk két héttel halt meg. Neruda 1992 óta harmadik felesége, az 1985-ben elhunyt Matilde Urrutia mellett nyugodott múzeummá alakított háza kertjében Isla Negrában, a chilei fővárostól 120 kilométerre. Matilde Urrutia egyébiránt kizártnak tartotta, hogy férje gyilkosság áldozata lett. A maradványokat több mint tíz chilei és külföldi szakértő vizsgálja, de még nincsenek eredmények.

A PC a költő egykori sofőrjére és titkárára, Manuel Arayára hivatkozva azt állítja, hogy az írót megmérgezték, és nem a rákba halt bele. A párt - amelyhez Neruda erős szálakkal kötődött - és az őket képviselő jogász nemcsak Neruda titkárának, hanem Mexikó korábbi chilei nagykövetének, Gonzalo Martínez Corbalának a szavaira is támaszkodott. A diplomata - aki találkozott az íróval egy nappal annak halála előtt - fenntartotta, hogy Neruda "nyugodtan tudott beszélgetni", minden gond nélkül sétálgatott kórházi szobájában, miközben arra készült, hogy Mexikóba megy, és ott talál biztonságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár