2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arannyal teli gőzöst találhattak Amerika partjainál

2013. június 4. 17:19

Több százezer dollárt, fegyvereket és valószínűleg aranyat csempészhetett az a gőzös, amelynek roncsait Dél-Karolina partjai mellett találták meg amerikai szakemberek.

Az SS Ozama nevű hajót Cape Romain mellett, 12 méteres mélységben találták meg, a gőzöst E. Lee Spence víz alatti régésznek sikerült azonosítania; a kincsvadászként is ismert szakember korábban a két polgárháborús tengeralattjáró, a H.L. Hunley és az SS Georgiana, és több más történelmi hajó felfedezésével szerzett magának hírnevet.

Az 1028 tonna tömegű, 38,5 méter hosszú hajót 1881-ben, a skóciai Leithben építették meg. Eredetileg vontatóhajó volt, ő kísérte 1884-ben New Yorkból Közép-Amerikába a Nathan Appleton-t, amely a második legnagyobb kotróhajóként végezte dolgát a Panama-csatorna építésekor. Az eredetileg Craigallion név alatt futó gőzös egy évvel később hajótörést szenvedett a Bahamáknál, ekkor egy amerikai gőzhajó még megmentette és a Dominikai Köztársaság egyik folyója után Ozamára keresztelte.

Az SS Ozama kalandos pályát futott be: fedélzetén matrózlázadások törtek ki, és rendszeresen csempészett pénzt, illetve fegyvert Haitira. 1888-ban a New York Times például arról írt, hogy ezer fegyvert, 3 Gatling-puskát és 500 ezer töltényt vitt Cape Haytienbe Haiti elnökének, máskor pedig 300 ezer dollár készpénzzel indult útnak; végül 1894-ben, a dél-karolinai Cape Romainnál süllyedt el. Mikor az SS Ozama utolsó útjára ment, a haiti elnök már haldoklott, így Spence szerint a csempészhajó minden bizonnyal szállított valamit, talán éppen aranyat, amelynek feltárását hamarosan megkezdhetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár