2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képeken az el-Alameinbe 25 év elteltével visszatérő Montgomery

2013. május 23. 08:50

Negyedszázaddal a második világháború egyik sorsdöntő csatájának bizonyuló el-alameini ütközet után, nyolcvanéves korában tért vissza egykori sikerei helyszínére Bernard Law Montgomery tábornok, aki egy fáradt, de büszke férfi benyomását kelti a róla készült, árverésre bocsátott ritka képeken.

A Monty becenévre hallgató angol marsall 1967-ben tért vissza az egyiptomi el-Alameinbe, hogy megemlékezzen a szövetségeseknek a náci Németország felett aratott első nagyobb győzelméről és lerója kegyeletét a csatamezőn elhunyt több ezer szövetséges katona előtt.

A Don McCullin háborús fotográfus által készített felvételek 46 évvel később bukkantak fel újra. Ezeken azt látjuk, hogy Montgomery az egyiptomi hadvezetéssel parolázik, s fotósok egész hada lesi minden egyes mozzanatát. A gyűjtemény a néhai újságíró, az el-alameini utat megszervező Derek Jewell tulajdonában volt és a héten került kalapács alá. Az aukción elkeltek azok a levelek is, amelyeket a volt tábornok Jewellhez címzett és amelyekben háláját fejezi ki az út megszervezéséért.

A második el-alameini csata a második világháború észak-afrikai hadszínterének döntő ütközete volt. 1942. október 23. és november 4. között zajlott, főként a Brit Nemzetközösség erői és a tengelyhatalmak Erwin Rommel vezette német-olasz csapatai között.

A csata jelentőségét Winston Churchill foglalta össze tömören: „El-Alamein előtt nem volt győzelmünk. El-Alamein után nem volt vereségünk”. El-Alameinnél több mint kétezer szövetséges katona halt meg és kilencezer sérült meg, de végül sikerült áttörni a német-olasz csapatok arcvonalát, és jelentős veszteségeket okozva megfutamították őket, megpecsételve ezzel a tengelyhatalmak sorsát Észak-Afrikában.

Montgomeryt segítik fel a Wessex típusú helikopterbe

Montgomery egykori sikerei helyszínén

Megöregedett

Egy egyiptomi katona segít a beszálláskor

Montgomery és Derek Jewell

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár