2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közút lesz egy 2300 éves maja piramisból

2013. május 15. 17:21

A közép-amerikai Belize-ben elbontottak egy 2300 éves maja piramist, amelynek romjait valószínűleg egy amerikai közút feltöltésére fogják felhasználni.

A helyi média számolt be az alig 300 ezernyi lakosú közép-amerikai ország északi részén található Noh Mul-i piramis esetéről. Az ókori maja emléknek a múlt hét végén buldózerek és különböző munkagépek estek neki. „Belize elmúlt 25 évében ez a legrosszabb, amit valaha láttam” – számolt be a szomorú tényről nem kevés keserűséggel a hangjában John Morris helyi régész. „A történtek hihetetlen tudatlanságról tanúskodnak, ami történt az megbocsáthatatlan” – tette hozzá.

A 21 méter magas piramis egykor egy 40 ezres település központja volt, s i. e. 250 körül építették kézzel faragott mészkőtéglákból. A maják igen jó minőségű építőanyagot használtak fel, amelyet a mai építkezéseknél is kiválóan lehet alkalmazni, ráadásul a piramis közel esett egy faluhoz, így a bontási költségek is jelentősen lecsökkentek. Az épületnek több szobája is volt, egykor tucatnyian lakhatták, s körülötte szétszórva a közelben élők temetkeztek.

A terület egyébként magántulajdonban van, így a régészek a földtulajdonost és a kivitelezőt is feljelentették. A belize-i törvények szerint az ősi emlékek szándékos megsemmisítése miatt akár tíz éves szabadságvesztésre is ítélhetik a felelősöket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár