2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Itt írhatták Artúr király legendáit

2013. április 30. 09:26

Egy mára elfeledett oxfordi kápolnában írhatta meg Geoffrey of Monmouth híres, Artúr király életét népszerűsítő középkori munkáját - állítják történészek, akik szerint ezzel újabb puzzle-darab került helyére a mondakör eredetével kapcsolatban.

Brit kutatók szerint Geoffrey of Monmouth egy mára elfeledett, az Oxford Castle építése miatt lerombolásra ítélt, Szent György tiszteletére épült kápolnában írhatta meg Historia Raegum Britanniae című művét. Geoffrey irodalomtörténeti szempontból rendkívül jelentős, hiszen ő volt az első, aki a teljes mondakört az utókorra hagyta.

1129 és 1151 között – amely időszakot a kutatók most újra megvizsgálták – neve hat Oxford környéki oklevelen bukkan fel, néha magisterként (tanár) jelölve, ezeket Walter oxfordi főesperes is ellátta kézjegyével. „Geoffrey volt az, aki megismertette a középkoriakkal Artúr király és Merlin alakját, s kikövezte az utat népszerűsége előtt, amely a modern időkig tartott” – fogalmazott a BBC hírszolgálatának megkeresésére a középkori angol irodalommal foglalkozó professzor, Helen Fulton.

Az irodalmi alkotásként számon tartott, kevés megbízható történelmi adatot tartalmazó munka Geoffrey szerint olyan elveszett kelta kéziratokon alapul, amelyhez csak ő férhetett hozzá. Az ajánlás szerint a könyv „egy régi breton nyelvű könyv fordítása”, amelyet a krónikás Walter oxfordi főesperestől kapott, azonban a történészek elvetik ezt az állítást.

A kutatók szerint lehetetlen annak megállapítása, hogy valóban létezett Artúr, az angolszászok ellen az 5-6. század fordulóján élt és harcoló mitikus király, ugyanis az egyetlen korabeli forrás, az 512-ben elhunyt Gildas által írt The Ruin and Conquest of Britain című mű nem tesz említést róla, illetve a később élt Beda Venerabilis sem ismeri. Egyesek szerint Artúr személyét a Gildas által említett római származású katona, Ambrosius Aurelianusban kell keresni, mások szerint a 2-3. században élt Lucius Artorius Castus alapozta meg a mítoszt, de olyan is akad, aki úgy látja, hogy a briton királyt a kelta mitológia hőseiből gyúrták össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár