2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges mikvét találtak a Második Templom korából

2013. április 15. 08:03

Ókori rituális fürdő romjaira bukkantak izraeli régészek Jeruzsálem Kiryat Menachem nevű részén az épülő autópályához kapcsolódó leletmentő ásatás során. Jeruzsálem területén az elmúlt években számos mikve került elő, de a mostanit vízellátó rendszere kiemeli a többi közül.

A jeruzsálemi Kiryat Menahem mellett folyó ásatások során egy, a Második Templom korára keltezhető rituális fürdőt (mikve) találtak izraeli régészek. A Második Templom időszaka i.e. 516-tól (Salamon templomát i.e. 586-ban rombolták le, az új templom építése i.e. 535-ben kezdődött meg) i.sz. 70-ig, a templom rómaiak által történő lerombolásáig tartott.

A mikve egy, a zsidók számára előírt rituális fürdésre kialakított fürdő, amely ma is létezik, igaz, csak az ortodox zsidók használják ténylegesen. Jeruzsálem területén az elmúlt években számos mikve került elő, de a most feltárt romot vízellátó rendszere kiemeli a többi közül.

„Az ismert rituális fürdőkben egy zárt üreget alakítottak ki, amelyhez az esővizet egy közeli sziklából kivájt medencéből biztosították. A most megtalált mikve ennél szofisztikáltabb és bonyolultabb volt” – fejtette ki Benyamin Storchan, az izraeli Régiségügyi Hatóság ásatásvezetője.

A szakember tájékoztatása szerint a Kiryat Menahem-i mikvéhez egy földalatti, lépcsőn megközelíthető terem tartozott, az esővizet pedig a mikve tetejébe vájt három vízgyűjtőből vezették el. A rituális fürdő kialakítása így mindenben megfelelt a zsidó előírásoknak: a vizet természetes módon gyűjtötték, emberi kéz nem ért hozzá, s egy speciális vakolattal meggátolták, hogy a víz visszaszivárogjon a földbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár