2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az USA egyik utolsó polgárháborús özvegye

2003. február 5. 02:49

Az 1861-65-ös amerikai polgárháború egyik túlélőjének özvegye 93 éves korában, egy fakunyhóban hunyt el Tennessee államban. Gertrude Janeway férje halála után még hatvan évig élt ugyanabban a háromszobás kis viskóban, ahová az elektromos áramot is csak néhány éve vezették be. A hölgy 1927-ben, a polgárháború után 60 évvel, 18 éves korában, ment hozzá John Janewayhez, az akkor már 81 éves, a polgárháborúban az északiak oldalán harcoló veteránhoz. Most mindketten Blaine városának New Corrinth baptista temetőjében nyugszanak.

az ifjú pár
John Janeway 1864-ben, tizennyolc évesen csatlakozott az Unióhoz, és mivel megváltoztatta nevét, szülei sem tudtak nyomára akadni. Későbbi felesége is az új nevén kapta az özvegyi nyugdíjat. John a háborúban az északi lovasság tagja lett, majd két hónap múlva Georgia államban fogságba esett.

Szülővárosába, Baline-ba egészen 77 éves koráig, 1925-ig nem tért vissza. A későbbi Mrs. Janeway szerint a férfi a háborút követően Kaliforniában ment. Mikor az agg veterán mégis visszatért Baline-ba, akkor találkozott Gertrude-dal, de a lány édesanyja megtagadta a házasság jóváhagyását, mivel a leendő menyasszony nem volt még 18 éves. A házasságra három évet kellett várniuk. Ezt követően vették azt a kis házat, ahol az elkövetkező 10 évet együtt töltötték, egészen Janeway 91 éves korában, 1937-ben bekövetkezett haláláig.

Gertrude egy mostanában vele készült interjúban a következőket nyilatkozta: „Halála után úgy tűnt, hogy vele együtt énem egy része is a föld alá távozott. Ő volt az egyetlen, akit valaha is szerettem.” Az özvegy, aki utolsó éveit ágyhoz kötve töltötte, azt állította, hogy házasságuk a nagy korkülönbség ellenére is, szerelemre épült.

Az utolsó polgárháborús veterán az 1950-es években halt meg, aki a déli államok katonája volt. Özvegye, a 95 éves alabamai Alberta Martin azonban még mindig jó egészségnek örvend. Gertrude most bekövetkezett halálával viszont távozott az 1860-as években zajló amerikai polgárháború élő emlékeinek egyike.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár