2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nomádként él a 33 éve eltűnt szovjet katona Afganisztánban

2013. március 6. 16:22

Egy közel 33 évvel ezelőtt eltűnt szovjet katonát találtak meg a minap, aki Afganisztán nyugati részén, nomádként tengeti életét. A nevét Sejkh Abdullahra arabosító Bakregyin Khakimovra egy veteránokból álló szervezet egy éven át tartó keresés után bukkant rá.

A három évtized után megtalált katona a Szovjetunió 1979 decemberében megkezdett, Afganisztán elleni hadjáratának második hónapjában szerzett sebesülést, életét helyi afgánok mentették meg - számolt be a BBC nyomán az orosz RIA hírügynökség.

Az évtizedes háború során több száz szovjet katona tűnt el nyomtalanul Afganisztán hegyei között, azonban az elmúlt 20 évben többjükre is rátaláltak, amint békésen élték mindennapjaikat az afgán lakosok között. Az üzbég Szamarkand városából származó Khakimovot a Herat tartományban lévő Sindandban találták meg. A volt szovjet katona a gyógynövényüzletben találta meg boldogulását.

Alexander Lavrentyev, az Oroszországi Veterán Bizottság elnökhelyettesének elmondása szerint Khakimov háborús hegeket visel magán, remegő kezeket és vállakat, illetve idegi eredetű tikkelést „örökölt” az embert próbáló háború éveiből. Bár megérti az oroszt, nehezen tudja kifejezni magát. Az eltelt évek során elvett egy afgán lányt, aki azóta elhunyt, s gyermekkel sem ajándékozta meg a veteránt.

A bizottság 264 szovjet katonát tart még eltűntként számon Afganisztánban. Az 1989-es kivonulás utáni első évtizedben 29-en kerültek meg, akik közül 22-en döntöttek úgy, hogy hazaköltöznek Oroszországba, heten pedig új hazájukat választották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár