2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mississippi 147 éves késéssel törölte el a rabszolgaságot

2013. február 25. 08:25

Amerikai kutatók múlt héten világítottak rá Mississippi állam politikusainak igen nagy hiányosságára; a rabszolgaság eltörlésére vonatkozó alkotmánymódosítási folyamatot közel másfél évszázaddal ezelőtt ugyanis elfelejtették befejezni.

Mississippi 2013 februárjában hivatalosan is megerősítette az amerikai alkotmány 13. módosítását, így 147 évvel a többi állam után eltörölte a rabszolgaság intézményét. Mississippi hiányosságaira tudósok hívták fel a figyelmet, akiknek a kutatását az Oscar-díjra jelölt, Steven Spielberg rendezte Lincoln című film megtekintése mozdította elő. (a tizenkét jelölés közül végül csak a legjobb férfi főszereplő díját vitte el Spielberg mozija)

Ranjan Batra, a Mississippi Egyetem neurobiológus-anatómusa a film megtekintése után gondolkozott el, mennyire sikerült az alkotmány 13. módosítását az államnak a több mint félmillió áldozattal járó polgárháború véres pokla után véghez vinnie. A kérdést megvitatta Ken Sullivan anatómussal, aki – habár nem tartozik szakértői tevékenységi körébe a téma – elkezdte a kutatást.

Sullivan kutatásai során arra lett figyelmes, hogy az 1995 lépéssel járó alkotmánymódosítás utolsó mozzanatai lemaradtak. Ugyanis az ide vonatkozó törvény utolsó bekezdése megkövetelte, hogy az államtitkárság egy másolatot küldjön a szövetségi nyilvántartás hivatalába, amivel végleg a joganyag részévé válik egy módosítás. Ezt a példányt azonban sohasem küldték el. Sullivan felvette a kapcsolatot az illetékes szervekkel, akik 147 év késéssel bár, de elküldték a régóta esedékes papirost.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár