2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi piramisokat találtak Szudánban

2013. február 7. 13:27

Legalább 35, szorosan egymás mellé épített, kis méretű piramist fedeztek fel Szudánban, a szedeingai nekropoliszban.

A kétezer éves piramisokat 2009 és 2012 között, a szedeinga-i régészeti lelőhelyen fedezték fel. A kutatókat igen meglepte, hogy a kis méretű piramisok milyen közel helyezkednek egymáshoz: egy 2011-ben megnyitott, alig 500 négyzetméteres, nagyjából egy kosárlabda pálya méretű ásatási szelvényben összesen 13 építményt találtak "összezsúfolva".

A piramisokat kétezer évvel ezelőtt, a Kusita Királyság virágzása idején építették. A Kusita Királyság Núbia területén (a mai Szudán északi részén) fennálló ókori királyság volt, az i. e. 9. század és a 4. század között élte fénykorát, északról Egyiptom, majd a hódítást követően a Római Birodalom határolta. A piramisépítést minden bizonnyal egyiptomi hatásra rendelte el a núbiai uralkodó.

A kutatók tájékoztatása szerint Szedeingánál évszázadokon keresztül folytatódott a piramisok építése, aminek legfőbb sajátossága az épületek kis helyen történő koncentráltsága volt – mutatott rá Vincent Francigny, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa. „Mivel a birodalom évszázadokon át fennmaradt, az emberek még több és több piramist építettek, egészen addig, míg maradt hely a nekropoliszban” – fűzte hozzá.

A legnagyobb feltárt piramis 7 méter széles az alapjainál, a legkisebb, amelyben egy gyermeket temettek el, 75 centiméteres. A piramisok teteje – a természeti elemek és az arra járó tevekaravánok által okozott pusztítás miatt – ugyan már hiányzik, de Francigny úgy gondolja, hogy az építmények zárókövét madár- vagy lótuszvirág-rajzzal díszítették. A piramisokat egészen addig építették, amíg még volt beépítetlen hely a nekropolisz területén. „Egyszer csak elértek egy ponthoz, amikor a sírok megteltek halottakkal, így a legrégebbieket újra elkezdték használni” – magyarázta a szakember.

A piramisok alatt elhelyezkedő sírok nagy részét valószínűleg már az ókorban kifosztották. Szerencsére így is volt mit feltárni Szedeingában, ahol több emberi csont és néhány tárgyi lelet is előkerült. Közülük a legérdekesebb az az áldozati asztal, amely az anyaistennőt, Íziszt és a holtak oltalmazóját, a sakálfejű Anubiszt ábrázolja, a meroita nyelven íródott szöveg pedig egy "Aba-la"-nak nevezett asszonyt búcsúztatja el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár