2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánszkori ezüsttárgyakat örökölt az oxfordi múzeum

2013. február 4. 13:24 MTI

Reneszánszkori ezüsttárgyak lenyűgöző gyűjteményét hagyományozta az Oxfordi Egyetemhez tartozó Ashmolean Museumra egy tavaly elhunyt műgyűjtő. Ez a legjelentősebb ilyen típusú adomány, amelyet brit múzeum kapott azóta, hogy Ferdinand Rothschild 1898-ban a British Museumra hagyta a híres Waddesdon birtok tárgyainak egy részét.

A mintegy 500 tárgyból álló és több tízmillió font értékű gyűjteményt Michael Wellby adományozta az intézménynek. A tárgyak között sorakozik egy ritka, lazuritból készült kehely, amely a holland aranyműves, Paulus van Vianen műhelyéből került ki, és értéke hárommillió font (egymilliárd forint) - adta hírül a BBC News.

A gyűjtemény egy részét időszaki tárlaton láthatja a közönség februártól. A kiválasztott tárgyak a múzeum West Meets East galériában kapnak helyet a kollekció egészét bemutató állandó kiállítás megnyitójáig. "Ez a legjelentősebb ilyen típusú adomány, amelyet brit múzeum kapott azóta, hogy Ferdinand Rothschild 1898-ban a British Museumra hagyta a híres Waddesdon birtok tárgyainak egy részét" - húzta alá Tim Wilson, az intézmény nyugati művészetet bemutató részlegének vezetője.

Mint hozzátette, a gyűjtemény jelentős része az 1940-es évekből, méghozzá német forrásokból származik, így a tárgyak egy részéről a későbbiekben kiderülhet, hogy annak idején a nácik kobozták el őket. "Michael sosem volt igazán bőbeszédű a tárgyak pontos eredetét illetően, ezért rengeteg kutatásra lesz szükség ennek kapcsán" - hangsúlyozta Wilson.

A tavaly elhunyt Wellby híres közép-londoni kereskedő volt, aki a 16-17. századi német ezüsttárgyakra specializálódott. A megszerzett tárgyak nagy részét a családi vállalkozáson keresztül értékesítette, ám a legkivételesebb darabokat megőrizte saját gyűjteménye számára. Személyes ékszerkollekciója decemberben került kalapács alá a Sotheby's aukciós házban és több mint 2,8 millió fontot (942 millió forint) hozott a konyhára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár