2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gandhi, a béke követe

2013. február 1. 08:54

Idén volt 65 éve, hogy egy vallásos fanatikus meggyilkolta Mohandász Karamcsand "Mahátma" Gandhit, a nemzet atyját, India felszabadítóját. A függetlenségi mozgalom és a Kongresszus Párt egykori vezetője fegyvertelen harcot, "együtt nem működést" hirdetett a brit gyarmatosítókkal szemben, polgári engedetlenségi mozgalma bojkottálta a brit intézményeket és árukat, többször került börtönbe és folytatott éhségsztrájkot. Két célja, a függetlenség és népe felemelése közül Gandhi az elsőt maradéktalanul elérte, a második azonban csak részben valósult meg. Egy archaikus, egyenlősítő társadalomról álmodott, ahol nincs szegénység, de modern nagyipar sem, olyan közösséget akart, ahol mindenkinek jut megélhetés, étel és ruha. Érdekességek Gandhiról.

Nem Indiában kezdte az ellenállást

Gandhi 1888-ban hagyta el Indiát, és Londonba ment, hogy jogot tanuljon. A Nagy-Britanniában töltött idő alatt a helyi szokások és az otthoni hagyományok közt őrlődött, de a vallási előírások betartásával egész életében küszködött. Amikor 1891-ben hazatért, jogászként próbált elhelyezkedni, de miután kudarcot vallott, Dél-Afrika felé vette az irányt, ahol a faji megkülönböztetéssel szembesülve az itteni indiaiak szószólója lett.

Amikor 1906-ban a brit hatóságok egy megalázó, diszkriminatív rendeletet adtak ki, a Gandhi vezette indiaiak a megtorlást is vállalva tiltakozásba kezdtek. Az erőszakmentes ellenállás, a szatjágraha eredménnyel járt, a rendeletet 1914-ben visszavonták. Gandhi ezt követően távozott Dél-Afrikából és hazatért Indiába, ahol az erőszakmentes mozgalom élére állt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár