2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szélessávú internet Tito titkos vezetékén

2013. január 14. 13:43 MTI

A horvát kormány Tito szupertitkos katonai kábelrendszerét használná optikai hálózatfejlesztéshez - közölte a hétvégén a Jutarnji list című horvát napilap. A lap szerint a jugoszláv időkben, azaz még a szocialista korszakban a hadsereg kiépített egy telekommunikációs kábelrendszert a szigetekkel tűzdelt adriai partvidéken, amely az isztriai Brijuni szigetektől egészen a montenegrói Kotori-öbölig halad.

A vezeték a tengerparti és szigeteken lévő katonai bázisokat kötötte össze, s a volt Jugoszláv Néphadsereg rakétarendszerének irányítását szolgálta. A Neptun névre keresztelt szigorúan titkos hálózat 1974 és 1990 között épült meg, horvátországi szakasza 700 kilométer hosszú.

A horvát kormány állami optikai rendszer kiépítését tervezi az országban. Ehhez összekapcsolná az Adriai-kőolajvezeték (JANAF), a földgázszállító vállalat (Plinacro), a horvát autópályák (HAC, ARZ), valamint a vasúttársaság (HZ) tulajdonában lévő, összesen mintegy 3 ezer kilométer hosszúságú hálózatokat. Az adriai szigetek pedig a Tito parancsára készült Neptunon keresztül kapcsolódhatnának a rendszerbe - derül ki a cikkből. A lap szerint a katonai infrastruktúrát mérnökök ajánlották a védelmi miniszter figyelmébe, aki a vezetéket átadta használatra az államnak.

Darko Paric informatikai fejlesztésekért felelős államtitkár a lapnak azt mondta: a meglévő tenger alatti csővezeték ideális arra, hogy a szigetekre is eljusson a szélessávú-internet. Különben túl sokba kerül az optikai kábelt olyan távoli szigetekre elvezetni, mint Vis vagy Lastovo szigete - tette hozzá Paric, aki szerint manapság megoldható, hogy a csőben lévő rézhuzalokat optikai kábelre cseréljék.

Kiépítése után a közigazgatás és az állami cégek a fizetős szolgáltatók helyett az állami hálózatot használnák. Ez a rendszerkapacitások 10 százalékát venné igénybe, a többit az állam bérbe adná. A Jutarnji list értesülései szerint a kormány várhatóan a jövő héten dönt a beruházásról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár