2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Három ismeretlen maja barlangot fedeztek fel

2012. december 11. 14:34

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) víz alatti régészei a közelmúltban három új barlangot tártak fel, amelyek mindegyike maja kincsekkel volt tele: két félszáraz barlangot Campechében és egy ún. cenotét (mély, természetes mészkőakna vagy víznyelő) a Yucatán-félszigeten.

A Yucatán-félszigeten található lelőhely kiemelkedik társai közül, ugyanis az előzetes vizsgálatok szerint egy 2300 éves kerámiaedényt tartalmazott. A maga nemében ez egyedülálló, mivel ez az egyetlen olyan lelet, amelyet egy cenotéban leltek fel.

Helena Barba Meinecke, a Yucatán-félsziget víz alatti régészetéért felelős szakembere a frissen feltárt leletek részletes dokumentációját tervezi, amely ha elkészül, megerősítheti azt a feltételezést, hogy ezeket a helyszíneket rituális célokra használták fel a maják az európaiak megérkezése előtt.

San Manuel cenote

A csupán egy méter átmérőjű víznyelőben a maja emlékek közel 20 méter mélyen voltak, így a búvárok csak igen nehezen és több mint hatórás tervezés után tudták felhozni a két darab, az i. e. 3. századból (késő preklasszikus kor) való edényt.

Az egyik egy antropomorf arcot ábrázoló, gömb alakú kerámiaedény, amelyen egy fonott fogantyú van. A másik tárolóeszköz egy maja arcot mintáz, tetején pedig egy piros és kék színben pompázó diadém látható. „Eddig még soha nem találtunk ilyen különlegesen díszített és ennyire szépen megőrződött maja emlékeket a Yucatán-félszigeten a víz alatt” – mondta Meinecke.

Huachabi-barlang

Az Underwater Archaeology Atlas projekt idén folytatódott a Huachabi-barlangban, ahol a fellelt leletek legalább olyan jelentősek, mint az előbb említett víznyelőé. A barlangot – amelynek szélessége egyes helyeken az 500 métert is eléri – a Miramar régészeti lelőhely belsejében fedezték fel, az eddig alig kutatott Chenes-régióban. A helyenként 20 méter magas barlangban közel 50 üreg található.

Az INAH kutatói mintákat vettek a kerámiatöredékekből, hogy meg tudják becsülni hozzávetőleges korukat. Az előzetes vizsgálatok szerint a klasszikus maja időszakból származhatnak, tehát az i. sz. 600-900 közötti évekből. A használati tárgyak mellett a barlangok kamráiban töredezett freskórészletekre is bukkantak a kutatók. A különféle zöldségeket és rovarokat ábrázoló falfestmények vörös agyagból készültek, s nem kizárt, hogy jóval idősebbek, mint a barlang belsejében fellelt többi tárgy.

Aktun aam-barlang

A sarkaiban nagy mennyiségű barna remetepókok miatt „Aktun aam”-ra keresztelt, Campechében található barlangról a fellelt leletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy beavatási- vagy tisztító szertartásoknak adhatott otthont.

Mint Barba Meinecke régész kifejtette, a barlang minden egyes üregében és ágában – amelyek a 200 métert is elérhetik – fekete színű edények és csiszolási feladatokra felhasználható kőtömbök találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár