2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit ittak a politikusok?

2012. november 13. 08:28

Konyakkal próbálta elbai magányát feldobni Napóleon, de a kis korzikai "előrelátását" is felülmúlta a ravasz Harding, aki az amerikai szesztilalom közepette halmozott fel nagyobb mennyiségű alkoholt a Fehér Ház egyik titkos helyiségében. Az "alkoholfüggő" - de nem alkoholista! - Churchill sokáig terápiás célzattal ivott rövideket, de lényegében bármit felhörpintett, amit elé toltak. Nem kellett félteni a szovjet pártfőtitkárokat sem, különösen Brezsnyevet és Hruscsovot, utóbbi például olyan vodka előállításán fáradozott, amely nem okoz másnaposságot.

Napóleon: 200 üveg konyak az elbai magányban

Csupán „néhány” dolgot vihetett magával Napóleon, akit lipcsei veresége (1814) után száműztek az olaszországi Elba szigetére. Ezek között ott lapult az a nem elhanyagolható mennyiségű – mintegy kétszáz üveg – Courvoisier konyak is, amely a hírek szerint egyetlen napóleoni háborúból – még a fél Európát térdre kényszerítő francia császár által vezetett csaták ideje alatt – sem hiányozhatott.

Napóleon rajongott a konyakért, de a bort sem vetette meg, amelyből állítólag szintén vihetett magával a Toszkán-szigetekhez tartozó, páratlan szépségű szigetre. Fogvatartói később sokkal fukarabbul bántak vele az Atlanti-óceán déli részén elhelyezkedő Szent Ilona-szigetére történő második száműzetése idején: Napóleon és kísérete ekkor már csak borral enyhíthetett szomjúságán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár