2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előadás Széchenyi Naplójáról és a Lánchídról

2012. november 5. 17:23 MTI

Széchenyi István Naplójáról és a Lánchídról tart előadást Váci Sándor magyar születésű brit építész kedden a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az esten Robert Evans, az Oxfordi Egyetem Modernkori Történeti Tanszékének tanára mond bevezetőt.

Az előadás vezérfonalát Széchenyi István Anglia iránti lelkesedése adja, amelyet jól tükröz 1822. április 15-i naplóbejegyzése: "Angliának (...) kevesebb napot és nagyobb lelkierőt adott (az Isten)". A gróf 1815 és 1834 között tett öt látogatása alatt ismerkedett meg az ipari és gazdasági fejlettségben élen járó Anglia építészeti vívmányaival. Ezek a látogatások inspirálták, hogy Magyarországon is elindítson hasonló nagyszabású kezdeményezéseket. Így született a Lánchíd megépítésének gondolata is - mondta Végh Gyöngyi, a londoni intézet munkatársa hétfőn.

Kitért arra, hogy Váci Sándor a Lánchídról azt tartja, annak tervezése jól tükrözi a 19. század kettősségét. "A mederpillérek az ókori Róma építészetét idéző diadalívek, amelyek a régi dicső múltat hirdetik, és ezáltal a felső osztály által közvetített társadalmi stabilitást, viszont a hidat igazán meghatározó kettős vaslánc már az ipari forradalom vívmánya. Így a Lánchíd mind a régi, mind az új kor jegyeit magán viseli, éppúgy, ahogy ezt a kettőséget Széchenyiben is felleljük: arisztokrata volt, ugyanakkor lelkes követője a modern ipari kornak. Ez teszi őt olyan érdekessé nemcsak a magyar történelemben, hanem európai viszonylatban is" - idézte Váci Sándor szavait a sajtótitkár.

Az építész a Lánchíddal kapcsolatos rajongásának köszönhetően vált Széchenyi Naplójának ismerőjévé. A Naplóból lefordította a gróf öt angliai látogatásának részleteit, angol emberekkel való kapcsolatán át a híd építésével összefüggő ügyekig. Váci Sándor a Royal Institute of British Architects (RIBA) exkluzív szakmai közösségének tagja, idén márciusban nagysikerű Makovecz-estet szervezett Gerle János és Edwin Heathcote előadók részvételével. 2004-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár