2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az iskolaköpeny emléke

2012. október 4. 17:36 Szeged 24, Múlt-kor

Az iskolaköpeny a Rákosi- és a Kádár-korszak alatt meghatározó szerepet töltött be a közoktatásban. A diákok mindennapjainak részévé vált a fazonját tekintve nem túl változatos, a kék többféle árnyalataiban pompázó öltözet. A Múlt-kor által megkérdezett társadalomtörténész szerint azonban az egyenruhának nem uniformizáló, hanem sokkal inkább praktikus szerepe volt.

Újra kékben?

Idén augusztusban nagy sajtónyilvánosságot kapott Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felvetése, amelynek értelmében ismét bevezetnék a közoktatásban a rendszerváltás után eltűnő, a kilencvenes éveket megelőző évtizedek oktatáspolitikájában fontos szerepet betöltő iskolai egyenruhát. Az ötlet támogatói szerint az egységes iskolai öltözet elfedi a társadalmi különbségeket, de a köpeny a futballmezek és egyes munkaruhák analógiája alapján a közösségtudatot is formálná.

Az iskolaköpeny ellenzői szerint azonban mindez nem lenne jó üzenet a 21. században, s inkább a szülőkre kellene bízni a ruházkodással kapcsolatos problémák orvoslását. Ráadásul az öltözködésen kívül más módon is fény derülhet a családok anyagi helyzetének közötti különbségekre: ilyenek például a mobiltelefonok és más kütyük, de a testnevelésóra előtti átöltözés során ugyanúgy láthatóvá válnának az öltözködésbeli eltérések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár