2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben az indiai barlangváros

2012. október 2. 11:24

Már jóval a portugál uralom előtt megkezdődött a lenyűgöző Elephanta-barlangok pusztulása, amely ma is tart. Átfogó tervek és pénz hiányában végleg eltűnhetnek a pompás középkori alkotások, köztük az egyedülálló Siva-szobrok.

A világörökségi védettséget élvező Elephanta-barlangok az i.sz. 4-9. századra keltezhetők. A természeti képződmények hét kilométerre fekszenek az Elephanta-szigettől (eredeti nevén Gharapuri). A sziklába vájt barlangok közül néhány Siva leggyönyörűbb szobraival dicsekedhet. A saivizmus számára, amely a hinduizmus Indiában egyik legelterjedtebb ága, Siva a főisten, aki megteremti a világot és fenntartja annak folyamatosságát.

Három templom ál a Stupa-és a Canon-hegy közötti területen, köztük a középső a legnagyobb, amelyet az építők Sivának ajánlottak. A bejárattal szemben látható Sadashiva szobra, de számos alkotás emlékezik meg a hinduizmus legfőbb istenéről az épületen belül is.

1534-ben a Bombayt alkotó szigetekkel együtt Elephanta portugál uralom alá került. Addigra a barlangok egy része már romokban állt az időjárási viszontagságok és a természeti elemek pusztító hatásának köszönhetően. A barlangokat és szobrait az ott állomásozó katonák is feldúlták, de a pusztítás az angol uralom alatt is folytatódott, mígnem a területet az 1909-ben szignált Ancient Monuments Preservation Act értelmében védelem alá helyezték.

A graffitik elszaporodása és az állandó vízszivárgás ellenére tervek és az állagmegóvásra fordítható források csak korlátozottan érhetők el. Az indiai régészeti hatóság nehezen birkózik meg a feladattal, amely azonban tovább már nem tűr halasztást, ugyanis a lakosság 90 százaléka az Elephanta-sziget turizmusából él. Az épített örökség mellett Elephanta ökológiai kincs is, faunája pedig egyedülálló: egyebek között holdhalak, szarkák, bülbül madarak és drongófélék élnek itt, megóvásuk legalább olyan fontos, mint a kulturális emlékek védelme.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár