2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harmadik századi templomot tártak fel Bulgáriában

2012. szeptember 24. 15:35 MTI

Harmadik századi templomot, valamint tíz hordozható oltárt tártak fel Bulgáriában a Rodope-hegységben, Perperikon antik városban folyó ásatások során - olvasható a Sofia Globe angol nyelvű bolgár hírportálon. Mint az ásatásokat irányító Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor rámutatott, a helyszín, ahol elsőként a trákok telepedtek meg, az elmúlt hétezer év vallásgyakorlatát tükrözi.

Perperikon (Hyperperakion) a Rodope keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már a i.e. 5. évezredben lakott volt. Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte. A trák települést 1979-ben fedezték fel.

Mint az ásatásokat irányító Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor rámutatott, a helyszín, ahol elsőként a trákok telepedtek meg, az elmúlt hétezer év vallásgyakorlatát tükrözi. Ismertetése szerint a tíz hordozható oltárt kezdetben pogány rítusoknál, állatáldozatoknál alkalmazták, erről tanúskodnak a vér lefolyatására szolgáló vájatok. A korai keresztények is használták az oltárokat, keresztet vésve beléjük, az egyiken pedig tulajdonosa, egy bizonyos Alexander nevét is feltüntették.

Ovcsarov azt is elmondta, hogy a leletek pontos kormeghatározását az ásatások során előkerült jellegzetes cserépedény tette lehetővé. Ilyen kerámiákat kizárólag Észak-Afrikában a 4. század végén, illetve az 5. század elején állították elő - írta a portál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár