2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem keresik tovább Leonardo freskóját

2012. szeptember 18. 14:09 MTI

Befejezték a kutatást Leonardo da Vinci elveszett freskója után a firenzei Palazzo Vecchióban. Az alkotást a palota egyik termének fala mögött sejtették.

A firenzei műemlékvédelmi felügyelőség betömette a Salone dei Cinquecento keleti falán fúrt lyukakat. Eltávolították a falat hónapok óta fedő állványokat is, és ennek költségét a műemlékvédelmi hivatal a firenzei önkormányzattal fizetteti ki.

Leonardo (1452-1519) elveszett remekművének keresése eredmény nélkül és feszültséggel ért véget. A művész 1503-ban kezdte el festeni az Anghiari csata jelenetét, amelyet soha nem fejezett be. A Palazzo Vecchio termének falán ma Giorgio Vasari (1511-1574) freskója látható a marcianói csatáról.

Vasari sohasem festett volna rá Leonardo alkotására. Leonardo freskóját vékony fallal takarta el és erre festett rá. Vasari mögött még ott van Leonardo képe - állította Maurizio Seracini, művédelmi technológiával foglalkozó olasz mérnök.

A bizonyítékokat Seracini a National Georgraphic Society 250 ezer eurós finanszírozásával és Firenze polgármesterének engedélyével kereste. 2011-ben hat apró lyukat fúrt Vasari freskóján. Ötszáz olasz és külföldi művészettörténész tiltakozott Vasari műve alaptalannak és károsnak tartott "meglékelése" ellen.

Seracini idén közölte eredményeit azt állítva, hogy Vasari mögött ugyanolyan festékmaradványt talált, mint amilyet Leonardo Mona Lisa arcképéhez használt. A műemlékfelügyelőség ezt elégtelennek találta és elrendelte a falfúrás leállítását.

És ha mégis ott van Leonardo freskója? A keresést folytatni kell - hangoztatta a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva hétfőn Sergio Giunti firenzei kiadótulajdonos, aki kész támogatni a remekmű további kutatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár