2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német repülőgéproncsot találtak Szardínia mellett

2012. szeptember 18. 10:17

Egy hatalmas, második világháborús német repülőgép roncsát találták meg Szardínia partjai mellett hetven évvel az után, hogy egy brit vadászgép lelőtte - jelentették be olasz szakemberek.

A Messerschmitt Me 323 Gigant a második világháború idején gyártott és alkalmazott német szállító repülőgép volt. 1942-ben állt először szolgálatba, fedélzetén öt fő (két pilóta, két fedélzeti mérnök, egy szerelő) szolgált. A gép nyolckerekes főfutót kapott, de teherbíró képessége (12 tonna) elmaradt a vitorlázó változatától.

A Me 323 Gigantok többségét már eredetileg is motoros gépként kezdték el építeni. Fesztávolsága 55 méter volt, hajtóműve pedig hat darab Gnome-Rhône 14N 14 hengeres csillagmotorból állt; a két év alatt összesen 213 példány készült belőle. Egyik nagy hátránya, hogy lassú volt és nehezen lehetett irányítani, így a Me 323 közül sokat elfogtak és lelőttek a szövetségesek.

„Egészen mostanáig úgy tudtuk, hogy egyetlen Me 323 sem ’élte túl’ a háborút, ezért a roncs felfedezésének óriási történelmi értéke van” – mondta el Cristina Freghieri búvár, amatőr történész, aki Szardínia partjai mellett, 60 méteres mélységben találta meg a roncsot.

A Me 323-t 1943. július 26-án egy Bristol Beaufighter vadászrepülőgép lőtte le, miközben a gép a szardíniai német bázisról a toszkán Pistoia felé tartott. Ez volt egyébként a második nagyobb felfedezés három hónap leforgása alatt a sziget közelében: júniusban olasz kutatók találták meg az olasz haditengerészet zászlóshajóját, a Corazzata Romát, amelyet a németek 1943-ban süllyesztettek el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár