2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikai eszköz lehetett a frissen feltárt maja színház

2012. szeptember 10. 10:27

A National Institute of Anthropology and History (INAH) kutatói egy egyedülálló maja színházat fedeztek fel Mexikóban. A Chiapas állambeli Ocosingo városában a Plan de Ayutla régészeti helyszínen fellelt 1200 éves színház a szakértők szerint elsősorban nem a kultúra és a művészet helyszíne volt, a maja elit sokkal inkább hatalmának legitimálására és a helyi kisebbségi csoportok alávetettségének érzékeltetésére használta.

„Ez egy egyedülálló színház, mivel egy fellegváron találtuk, 42 méterrel a közterek szintje felett. A színpad egykor a palota része lehetett” – mondta Luis Alberto Martos López, a kutatás vezetője.

A maja északi akropolisz mellett fekvő színház i. e. 550-250 között épült házakkal volt határolva. Az egyes épületek közel 8 méteres homlokzatát i. sz. 850 körül lebontották, hogy egy akusztikailag is tökéletes szabad teret kapjanak.

Martos López véleménye szerint a szokatlan szerkezet az építmény látványos kiemelésére szolgált. „Ez az összes eddig vizsgált színháztól különbözik. Ezek a színházak általában a köztereken épültek, a tömegek szórakoztatása végett” – mondta a kutató. „Ezzel szemben a most feltárt épületben legfeljebb 120 ember tudott helyet foglalni” – tette hozzá.

Az építmény közelében a régészcsapat sípokat, ocarinákat (agyagból készült kis fúvós hangszereket) és maja istenségeket ábrázoló szobrokat talált. Az utóbbiak valószínűleg a színház párkányát díszíthették.

A színház a foglyok megaláztatásának helye lehetett, ezek gyakran az érintettek megkínzásával és lefejezésével végződtek. Így azt mondhatjuk, hogy i. sz. 850 körül a színház valójában a leigázott, helyi kisebbségi csoportok feletti dominancia érvényesítésének egyik eszköze volt, véli López.

Mindezeken kívül a színház egyfajta politikai gyűléseknek is otthon adhatott. Az ásatások azt mutatták, hogy a színház északi részét lebontották, hogy helyet kaphasson egy kis dobogó a szónokoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár