2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb síremléket romboltak le az iszlamisták

2012. július 11. 09:49 MTI

Muszlim szélsőségesek két újabb mauzóleumot romboltak le Mali északi részén, Timbuktuban - közölte szerdán egy helyi történész, aki a térség kulturális örökségeivel foglalkozik.

Salem Ould Elhadj, a timkbuktui Ahmed Baba intézet kutatója elmondta, hogy a város két, szentként tisztelt tudósának sírját rombolták földig csákányokkal és lapátokkal. Úgy egy hete hét síremléket tettek tönkre a szélsőségesek a város 16 mauzóleumából.

A szóban forgó két síremléket a közel 700 éves, festői szépségű Djingareyber mecsethez tartozó sírkertben emelték. A templomot agyagból építették, és a mesebeli város egyik fő szimbóluma, amely a képeslapokról is gyakran visszaköszön.

A mecsetet és a sírokat egyaránt a világörökség részeként tartja számon az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO. Az Észak-Malit a múlt hónap óta ellenőrzése alatt tartó Anszár ed-Dín ("a hit védelmezői") nevű csoport azonban a nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyva egyedül a Korán előírásait ismeri el. A szalafista tömörülés egyik szóvivője elmondta, hogy "isteni parancsra" rombolják le a 20 centiméternél magasabb sírokat, azok ugyanis arra indítják az embereket, hogy Isten helyett az elhunyt felé forduljanak imájukkal. Hozzátette: Timbuktu lakóinak tisztában kell lenniük a prioritásokkal, és nem szabad összekeverniük a szenteket Allahhal. Mint hangsúlyozta, bár a sírrombolások fájdalmasak, azok a helybéliek érdekeit szolgálják.

A korábban stabil demokráciaként működő Maliban márciusban hajtottak végre katonai puccsot, amelyet követően lázadók átvették az irányítást az északi országrész felett. Az Anszár ed-Dín júniusban Észak-Mali de facto irányítójának kiáltotta ki magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár