2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brazília, a mitikus sziget

2012. július 6. 09:58

Az európaiak 1500-ban érték el először a brazil partokat, évszázadokkal azelőtt, hogy bármely térképkészítő tudta volna, hol van Brazília - amely csupán egy sziget volt számukra talán száz vagy még kevesebb tengeri mérföldre Írországtól nyugatra. A térképészeti talány egészen az 1800-as évek végéig elkísérte a nyugati utazókat.

Mikor Argentína 1982-ben megszállta a brit Falkland-szigeteket, az egyik leggyakoribb reakció az Egyesült Királyságban az ijedelem és a rácsodálkozás volt: vajon miért akarják az argentinok lerohanni a skót partok közelében lévő tetszőleges szigetek egyikét? Mindez, mint kiderült, része egy meglepően hosszú és az európaiak dél-amerikai hagyományaira nem különösebben büszke reakciónak. Így történhetett meg, hogy a 12 ezer kilométerre lévő szigeteket Nagy-Britannia mellé helyezték.

Természetesen a korabeli térképészek semmit sem tudhattak a hatalmas területű dél-amerikai ország jövőjéről, amikor Brazília „szigetét” a térképükre helyezték. Brazília egyike volt azon rengeteg fantomszigetnek, amely felbukkant az európai navigáció térképein, általában elferdített tények és a hajósok hibás jelentéseinek köszönhetően keletkező legendák eredményeként.

Brazília mérete és Írországhoz való közelsége miatt a Fantom-Brazília inkább legenda volt, mint hiba, a sokszínű néphagyomány és a tengeri mítoszok egy darabkája. (A képünkön is látszik az ír partoktól nyugatra elhelyezkedő apró „brazil sziget”.)

Elgondolkodtató, hogy a "hamis" brazil szigetnek hosszabb európai története volt, mint a valódi országnak. Bár a portugál felfedező, Pedro Álvares Cabral azt állította, hogy övé volt az első partraszállás Brazíliában, 512 évvel ezelőtt, a hamis brazil sziget már 1325-ben feltűnt a térképeken Írország partjainál. Arra az expedícióra azonban, amely valójában megállapította a dél-amerikai ország megfelelő helyét, 1872-ig várni kellett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár