2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közösségi hálózatok a reneszánszban

2012. július 5. 13:15

Egy új kutatás szerint a közösségi hálózatépítések iránti lelkesedésünk nem csak a 21. századra igaz, annak előzménye már a reneszánszban is jelen volt.

Kutatók egy csoportja úgy gondolja, hogy a közösségépítés gyökerei a 16-17. századra nyúlnak vissza. Az itáliai kutatók hálózatára a The Italian Academies 1525–1700: The first intellectual networks of early modern Europe című, a British Library, a Royal Holloway, a University of London és a Reading University szakemberei által irányított négyéves projekt során bukkantak.

„Hozzánk hasonlóan, akik felhasználóként profilokat teremtünk a Facebookon, a Twitteren és a Google+-on, ezek a tudósok beceneveket kreáltak maguknak, megosztották egymással nézeteiket és a híreket, azokhoz kommentárokat fűztek, verseket, színdarabokat és zenét ’cseréltek’ egymás között” – írta közleményében az egyik kutató, Jane Everson. „Persze ez kicsivel több időbe telt az internet előtti korban, de az évkönyvek, levelezések és beszédek megosztásával sikerült egymást informálniuk a nap legfontosabb történéseiről”.

Az Itália területén 1525 és 1700 között működő, a kutatók által számba vett akadémiai társaságok között nagy számban találhatók művészek, írók, politikai gondolkodók, férfiak és nők szinte az összes társadalmi csoportból. A kutatásból kiderült, hogy a tudományos diskurzusok az élet minden területét átfogták, kezdve az irodalomtól, a nyelvészeten, a művészeteken, a tudományon, a technikán, az orvostudományon át egészen az asztronómiáig.

A projektről bővebben a kutatócsapat angol és olasz nyelvű honlapján olvashat

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár