2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Polgárháborús épületet tárnak fel Chicagóban

2012. július 3. 10:52

Régészek egy csoportja úgy véli a chicagói Near South Side parkban polgárháborús maradványokra bukkantak. Helyi történészek remélik, hogy az ásatás újabb bizonyítékokat szolgáltat Chicago polgárháborús szerepének megítélésében.

A 32. utca és a Rhodes Avenue sokemeletes bérházaiban ma már semmi sem utal arra, hogy egykor mintegy 30 ezer konföderációs katonát tartottak fogva, a legtöbb beteg volt vagy épp haldoklott.

Scott Demel és csapata – amely főként önkéntesekből áll – arra vállalkozott, hogy a Camp Douglas katonai tábor alapjául szolgáló 150 éves mészkövet feltörve Chicago az államok közötti háborúban betöltött fontos örökségére derítsen fényt.

„Ez nagyon izgalmas” – mondta Demel, a Northern Michigan University régésze, miközben a több mint egy évszázada nem látott darabokat vizsgálta. Miután Demel és más kutatók is több évet töltöttek a potenciális helyszínek feltérképezésével, a Northern Michigan-i, a chicagói Loyola University és a Camp Douglas Újjáépítési Alapítvány tagjaiból álló csapat múlt héten kezdte meg az ásatást.

A Stephen A. Douglas tulajdonában lévő hatvanhektáros területen 200 épület állt. A tábor – amely nevét a tulajdonosáról kapta – eredetileg az Unió 25 ezer katonájának a kiképzésére épült, akiknek nagy részük színes bőrű volt.

1862-ben fogolytáborrá változott, 1864-ben pedig háborúellenes aktivisták egy sikertelen fogolykiszabadítási kísérletet hajtottak végre annak reményében, hogy az az évi elnökválasztást megzavarhassák. A háború végére több mint 4 ezer rebellis katona halt meg a táborban, többségüknek a nyughelye az Oak Woods-i temetőben van, ahol olyan híres színes bőrű amerikaiak vannak eltemetve, mint Harold Washington, Jesse Owens vagy Ida B. Wells.

Camp Douglast lerombolták a háború végén, a faoszlopok és a mészkőszerkezetek végül belesüppedtek a Near South Side földjébe. Most a tudósok és önkéntesek egy kevés számú, de lelkes csoportja próbálja Camp Douglast visszahozni a városiak tudatába. „Ez talán a legfontosabb polgárháborús helyszín Chicagóban” – mondta Robert Girardi történész. Az alapítvány reményét fejezte ki, hogy egy nap az újjáépített laktanya egy múzeumként állít emléket az eseményeknek és a színes bőrűek polgárháborús szerepének.

A régészek eddig három gödröt ástak. Az első kettőben csupán néhány jelentéktelenebb tárgyakat és csöveket találtak, de semmi olyat, ami a táborra visszavezethető lett volna, jelentette be David Keller, az alapítvány igazgatója. A 2X2 méteres harmadik akna már ígéretesebbnek bizonyult.

Az erődről fennmaradt térképeket használva az ásatásvezetők tudták, hogy az épületegyüttes központi épületénél járnak. A telek egyik végénél a föld a mélyben fekete színű volt, s mészkő és tégla határolta. A fekete földrész és a téglák valószínűleg a századforduló környékén épített, mára már elbontott házakhoz tartozhattak. Azonban Demel úgy véli, a mészkő sértetlenül élte túl az évtizedeket az oldalsó udvar egykori házai között, s a Camp Douglas egykori székházát alkothatták.

„Próba-szerencse alapon kezdtünk el ásni, meg kellett találnunk a két épület között a falat, mely korábban ott magasodott, és meg is találtuk” – mondta Demel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár