2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb elemekkel bővül az egri vár turisztikai fejlesztése

2012. június 19. 16:45 MTI

Az eredeti elképzelésekhez képest újabb elemekkel bővül az egri vár idén megkezdődő, 1,75 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztése és rekonstrukciója - tájékoztatta kedden az MTI-t a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) vezetője.

Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése elnevezésű, az Új Széchenyi Terv támogatását élvező program keretében megvalósul az egykori provizori palota dézsmapince-rendszerének, illetve a Szép bástyának a turisztikai fejlesztése, az egykori kovácsműhely rekonstrukciója, egy úgynevezett Török-kert és a Vársétány, illetve egy játszótér, az úgynevezett Apródvár kialakítása - közölte Benedek István.

Mint elmondta: a provizori pincerendszerben egy földalatti titkos világot és bormúzeumot alakítanak ki. A megépülő fogadóépületben és három szinten, közel 1300 négyzetméternyi új kiállítótér jön létre. A Szép-bástya helyreállításának a falmaradványok megvédésén túl alapvető célja a bástya eredeti formájának jelzése, vizuális bemutatása. A bástya tetején körkilátó terasz, kálváriadomb létesül, ahonnan az egész vár és környékének egyedülálló bemutatása válik lehetségessé.

Az úgynevezett Mesterségek házát alakítják ki a vár egykori kovácsműhelyének feltámasztásával, amely a Varkoch-kapu mellett helyezkedett el. A helyreállítással kiállítási helyszín létesül, illetve egy közel 100 négyzetméteres zárt foglalkoztató tér, ahol középkori mesterségek bemutatására, kipróbálására nyílik lehetőség.

A falak konzerválásával megvalósul a bástyaudvar revitalizációja; a teraszos rendszerű területen jön létre a Török-kert és az Apródvár elnevezésű játszópark. Ugyanakkor a Dobó utcától a vár északi bejáratáig sétaút húzódik majd az alsó és a külső várfalsétányok összekötésével - ismertette a program elemeit Benedek István. A projektgazda, a HMIK vezetője június 12-én írta alá a projekt indításának zöld utat biztosító támogatási szerződést.

Az Új Széchenyi Terv keretében a kormány mintegy 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást juttatott a beruházáshoz. A pályázati önerőt a központi költségvetésből az állam biztosítja. Mindennek nyomán 2014-re egy interaktív, mozgalmas, sokszínű látványosság jön létre, amelynek falai között mindenki találhat a maga igényeinek megfelelő látnivalót, programot az évente 300-350 ezer látogatót fogadó műemlékegyüttesben - mondta akkor Berecz Erika, a HMIK szóvivője.

Az egri vár Magyarország egyik leglátogatottabb műemléke, a vár történetét bemutató korábbi kiállítást tízmillióan tekintették meg 18 év alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár