2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az USA első rabszolgaiskolája

2012. június 20. 10:48

A Virginia állambeli College of William & Mary campusának területén lehetnek a legrégebbi, színesbőrűek tanítására szolgáló épület maradványai az Egyesült Államokban – vélik a kutatók. Idén nyáron régészek, diákok és önkéntesek fognak ásót annak reményében, hogy sikerül valamilyen kézzelfogható bizonyítékot találniuk a szabad és rabszolgagyermekek több évszázados tanítására.

Elsőre valószínűtlen helynek tűnik a virginiai Williamsburg Amerika legkorábbi, feketék számára fenntartott iskolájának helyszínére, mivel a város története elválaszthatatlanul összefonódott a rabszolgaság történetével. 1760-ban azonban Benjamin Franklin a mai College of William & Mary mellett egy olyan iskola létrejöttében segédkezett, ahol egyaránt koptatták a padokat szabad és afrikai felmenőkkel bíró, rabszolgaságra kényszerített férfiak és nők gyermekei, akik írni és olvasni, a lányok pedig kötni és varrni tanultak.

Terry Meyers, a William & Mary professzora írásos forrást talált arra nézve, hogy az intézmény campusán a Bray School eredeti épülete valahol még mindig áll. Ha igaznak bizonyul feltételezése, akkor kijelenthető, hogy a 319 éves iskola jelenlegi területén lehet az Egyesült Államok első, feketék nevelésére szakosodott oktatási épülete – persze azóta már teljesen más helyen, a kollégium környékén. A munka két hete kezdődött el, s egész nyáron folytatódik; eddig ugyan előkerültek különböző kerámiadarabok, de a datálást az segítené elő, ha találnának olyan leleteket – gyűszű, tű – is, amelyek egyértelműen az iskolához köthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár