2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százéves a Puskin-múzeum

2012. június 1. 09:57 MTI

Száz éve nyitotta meg kapuit a híres moszkvai Puskin-múzeum, amely az orosz és külföldi képzőművészet remekeit mutatja be. Az évfordulót hetek óta ünnepli a neves intézmény, de az igazi gálát csütörtökön, az ugyancsak világhírű Bolsojban, a moszkvai Nagyszínházban rendezték meg a jubileum tiszteletére.

Száz évvel ezelőtt II. Miklós cár személyesen jelent meg a megnyitón. A vendéget Jurij Nyecsajev-Malcev, mai kifejezéssel a fő szponzor fogadta és Ivan Cvetajev, a múzeum alapítója, a híres orosz költőnő Marina Cvetajeva édesapja. A gyűjteményt a hőskorszakban világhírű klasszikus alkotások másolataiból állt, majd Vlagyimir Golenyiscsev régész, egyiptológus ásatásai során előkerült, immár eredeti leletek gazdagították a múzeumot.

Később kerültek a Puskin-múzeum birtokába a szovjet hatalom által magángyűjteményekből elkobzott festmények, második világháborús szerzemények, közöttük a drezdai képtár kincsei is. Utóbbiakat 1955-ben visszaadták. 1948-ban az Ermitázs és a Puskin múzeum között osztották fel a Sztálin által bezárt új nyugati művészeti múzeum gyűjteményét.

Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Éduard Manet, Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso alkotásai a mai gyűjtemény büszkeségei alapozták meg a képzőművészeti múzeumot. 1949-ben a műértő és szerető közönség azonban nem csodálhatta meg azokat, ugyanis Sztálin 70. születésnapján a nagy vezér ajándékait kellett kiállítani a mesterművek helyett.

Irina Antonova, a múzeum igazgatónője, aki épp csak tíz évvel fiatalabb az intézménynél, a legemlékezetesebb pillanatnak azt nevezte, amikor - a párizsi Louvre múzeummal meglévő jó kapcsolatuknak köszönhetően - 1979-ben bemutathatták Leonardo da Vinci alkotását, a Mona Lisát.

A Puskin ma 670 ezer művészeti alkotást őriz, de minden évben többször is helyet ad a világ ritkaságainak. 2011-ben Salvador Dali, Micahelangelo Merisi da Caravaggio, Christian Dior, valamint William Blake műveit is láthatta moszkvai közönség, 2010-ben pedig nagyszabású Picasso-kiállítás emelte a múzeum fényét.

A 100-adik évfordulóra a világ vezető múzeumai egy-egy különlegességüket adták kölcsön a moszkvai Puskinnak a "Képzeletbeli múzeum" című kiállításra. Július 29-ig 46 remekmű látható 27 állami és magángyűjteményből. Közöttük Eduard Manet Reggeli a füvön című festménye a londoni Courtauld galériából, Amedeo Modigliani Meztelen nő című alkotása 1916-ból, szintén a londoni múzeumból, és a madridi Pradobol El Greco festménye, a Krisztus a kereszttel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár