2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi júdeai erődöt tárnak fel

2012. május 22. 15:33

A két brit régész, F.J. Bliss és R.A.S. Macalister 1898-as ásatásai után kutatók egy csoportja most újra visszatér, hogy feltárja a bibliai Azekah erődjének maradványait. Az erőd eredetileg az asszír és babilóniai betolakodóktól védte volna az ókori királyságot, de a város egészen a muszlim időkig lakott volt.

Azekah az asszír és babilóniai inváziók idején fontos szerepet töltött be a határvédelemben. A nagyhatalmú asszír uralkodó, Szennahérib írja róla: „sasfészek, amelynek tornyai kardként emelkednek az égbe”. A város néhány évszázaddal később, a hasmóneusok idején is jelentős maradt, amint azt a Bliss-Macalister-féle feltárások, az I. Hyrcanus János által épített masszív erőd is híven demonstrálja.

A próbaásatások nem cáfolták rá az előzetes várakozásokra: izraeli és német kutatók több leletet, így agyagedényeket valamint az ókor közös fizetőeszközének is tartott ezüst athéni tetradrachmát találtak. Az érme egyik oldalán Athén patrónusa, Athena látható, míg a másikon az istenség szimbóluma, egy bagoly képe köszön vissza ránk. Az alapos vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a pénz valójában bronzból készült, de ezüsttel vonták be, korai példát mutatva a pénzhamisításra.

A kutatócsapat 2012-ben azt fogja megvizsgálni, hogyan épült fel az ókori állam, s hogy a levantei királyságok felemelkedése és bukása hogyan ment végbe. Az ásatások során még többet megtudhatunk Azekahról a hellenisztikus időből, de a római, a bizánci és muszlim korból is várhatók felfedezések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár