2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nő volt a Hasfelmetsző?

2012. május 15. 08:56

Meddősége miatt érzett hatalmas fájdalma vezette arra Lizzie Williamst, hogy 1888-ban hidegvérrel meggyilkojon öt londoni prostituáltat. Egy új könyv a korábbi elméleteket sutba vágja, s azt állítja, hogy a legendás sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack valójában nő volt.

Hasfelmetsző története a történelem legismertebb megoldatlan bűnügye. 1888-ban egy sorozatgyilkos – akire a Hasfelmetsző Jack név ragadt – öt prostituáltat ölt meg London Whitechapel nevű kerületében. Eddig több mint száz – önjelölt nyomozó, amatőr történész, Lewis Carroll, Viktória királynő unokája stb. – ember állt elő valamilyen névvel, megteremtve a ma már kissé komikusnak tetsző „ripperológia” (az angol ripper szóból jött a magyar hasfelmetsző) kvázi-tudományát.

Egy új, a bűnügyről írott könyv most a feje tetejére állítaná mindezt, s amellett érvel, hogy a Hasfelmetsző valójában nő volt. Az Írországban élő, korábban ügyvédként praktizáló John Morris könyvében azt sugallja, hogy a Hasfelmetszőt egy nő, nevezetesen Lizzie Williams személyében kell keresnünk. Lizzie Sir John Williams felesége volt, aki egy 2005-es, „felkavaró” könyvben már szintén volt a „ripperológusok” céltábláján. Morris állítása szerint a hölgy azért ölte meg a londoni kéjhölgyeket, hogy ezzel a saját meddősége felett érzett dühét csillapíthassa.

Jack The Ripper: The Hand Of A Woman című munkájában Morris faktumként kezeli, hogy egyik prostituáltat sem bántalmazták szexuálisan. Az egyik áldozat mellett három, női csizmáról származó gombot találtak, valamint több női ruhaneműt: gallért, szoknyát, kalapot a harmadiknál. Morris szerint bizonyíték van arra is, hogy a harmadik áldozatnak, Mary Kellynek viszonya volt Lizzie férjével, Sir Jonhnal, aki egy abortuszra specializálódott klinikát működtetett Whitechapelben. Ráadásul – hoz fel egy újabb érvet a nyugdíjas ügyvéd – dokumentumok támasztják alá, hogy Lizzy idegileg teljesen összeomlott a brutális sorozatgyilkosság után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár