2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wallenberg hatása a világpolitikára

2012. április 18. 09:34 MTI

Neves amerikai előadók részvételével rendeztek panelbeszélgetést kedden a washingtoni magyar nagykövetségen a 100 éve született svéd diplomata, Raoul Wallenberg budapesti embermentő tevékenységének és személyes példájának a mai világra gyakorolt hatásáról.

Wallenberg-emlékév

Magyarországon az első Orbán-kormány vezette be a holokauszt magyar áldozatainak emléknapját és tette büntetendővé a holokauszttagadást - jelentette ki az amerikai közélet mintegy 200 jeles képviselője előtt elmondott megnyitójában Szapáry György nagykövet.

Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány kezdeményezte centenáriumi Wallenberg-emlékév eseményeit magyar-svéd-amerikai-izraeli összefogással valósítják meg. A vezető diplomata hangsúlyozta: "fontos a bűnökre emlékezni, fontos elmondani, hogy mi történt a magyar és a közép-európai történelemben". Kiemelte, hogy a történelem szomorú fejezetének és Raoul Wallenberg kiemelkedő személyes példájának és bátorságának bemutatása világszerte elősegíti az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelmet és az emberiesség előmozdítását.

Prőhle kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben személyesen ítélte el az antiszemitizmusnak a magyar parlamentben történt megnyilvánulását. Ezt, valamint a washingtoni Wallenberg-emlékkonferencia megrendezését Kati Marton magyar származású amerikai író-újságíró, a panelbeszélgetés részvevője, "fontos üzenetnek" nevezte a magyar kormány részéről.

Az írónő felidézte, hogy 30 évvel ezelőtt, amikor a Wallenbergről szóló monográfiáján dolgozott, a svéd diplomata tevékenysége még csak nagyon kevesek előtt volt ismert, ma pedig alig van város a világon, amelyben ne neveztek volna el utcát vagy teret róla. Mint mondta, ő maga a kutatás közben szerzett tudomást arról, hogy valójában nem katolikus, mint aminek a gyerekkora óta nevelték és hogy a nagyszüleit az auschwitzi haláltáborba szállították, de a szülei az elszenvedett trauma miatt erről nem beszéltek neki.

Az írónő úgy vélekedett, hogy a gyilkosok rendszerint szenvedélyesebbek, mint a megmentők, ám Budapesten, ahol valóságos verseny alakult Wallenberg és a zsidók deportálását megszervező Adolf Eichmann között, ez nem volt igaz.

Marton szerint Wallenberg példája azt bizonyítja, hogy lehet és kell is tenni a faji, nemzeti és etnikai felsőbbrendűség-tudat megnyilvánulásai ellen. Emlékeztetett rá, hogy néhai férje, Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt balkáni főtárgyalója mindent elkövetett az erőszak megfékezése érdekében, amikor a jelenség a Balkánon megismétlődött.

Kati Marton hangsúlyozta, hogy már a gyűlölet intézményesítésének korai szakaszában ki kell használni minden esélyt annak megakadályozására, mert a fokozatos eszkalálódás a gyilkosság gépezetének elszabadulásához vezet, amelyet már nagyon nehéz megállítani. Mint mondta, Holbrooke tisztában volt vele, hogy a gyilkosságokhoz vezető utat a megkülönböztetésről kimondott szavak indítják el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár