2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

18. századi ikonokkal gazdagodott egy lengyel múzeum

2012. április 11. 09:47 MTI

XVIII. századi ikonokkal gazdagodott a dél-lengyelországi Sanok történeti múzeuma, melynek gazdag állandó kiállítása az ortodox és görög katolikus egyházi művészet fejlődését mutatja be a XV. századtól egészen a múlt évszázad elejéig. Wieslaw Banach, a múzeum igazgatója kedden értesítette a lengyel médiát, hogy az Alacsony Beszkidekből származó, és eddig a raktárban porosodó műalkotások alapos felújítás után tértek vissza az intézménybe.

Wieslaw Banach, a múzeum igazgatója kedden értesítette a lengyel médiát, hogy az Alacsony Beszkidekből származó, és eddig a raktárban porosodó műalkotások alapos felújítás után tértek vissza az intézménybe. A renoválás anyagi hátterét a kulturális és nemzeti örökségi tárca, valamint egy magánszemély biztosította - írta a Gazeta Wyborcza napilap online kiadása.

A közel 1000 kiállítási tárggyal büszkélkedő tárlat csaknem fele ikon: a legrégebbi darabok a középkori bizánci művészetet képviselik, míg a XIX. századi görög katolikus alkotásokat a népművészet, illetve a nyugati keresztény festészet ihlette.

Banach szerint az ikonok sanoki gyűjteménye a legérdekesebb Lengyelországban, mert a művészet fejlődésére, átalakulásaira is rámutat. A képek nagy része a lengyel Kárpátaljáról származik, és ezért viseli a keleti és nyugati kereszténység által befolyásolt határvidék jellegzetes vonásait. Több mint 90 százalékuk ismeretlen szerző műve.

A kiállítás évről évre egyre nagyobb közönségsikernek örvend: tavaly több mint 40 ezren látogatták meg, és az igazgató szerint egyre nagyobb számmal látogatnak ide dél-európai turisták. Az 1934 óta ikonokkal foglalkozó sanoki múzeumon kívül egyebek közt a krakkói és varsói nemzeti múzeumok gyűjteményeiben találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár