2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálták a Sisit ábrázoló leghíresebb festményt

2012. április 6. 14:49 MTI

Újra régi fényében tündököl a Sisit ábrázoló tán leghíresebb festmény, Franz Xaver Winterhalter munkája, amelyen fehér tüllruhában, hajában gyémánt csillagokkal látható Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné.

Az alkotás alapos restauráláson esett át. "Mindenekelőtt a korábban már nem látható részletek nyerték vissza fényüket" - mondta Olivia Lichtscheidl, a remekművet őrző bécsi Sisi Múzeum kurátora. Példaként a császárné legyezőjén látható festést említette.

A festményen végzett munkálatok két hónapig tartottak. "A legnehezebb feladatot a festékréteg megszilárdítása jelentette" - közölte a restauráláson dolgozó egyik szakember. Csökkentették a régi olajfestményeket befedő színtelen lakk mennyiségét, aminek révén sokkal hűvösebbek lettek a színek. Pótolták a hiányzó részeket, kijavították az apró szakadásokat és repedéseket.

Franz Xaver Winterhalter 1865-ben festette a képet, amely 28 éves korában örökítette meg Sisit. A császárné amúgy nem szívesen hagyta magát lefesteni, és igen kevés művésznek állt csak modellt. Winterhaltert viszont elfogadta, már csak azért is, mert gyorsan festett, ezt pedig Erzsébet a javára írta.

A híres portré értékét nem tudják meghatározni, a múzeum szerint felbecsülhetetlen értékkel bír. Sisi portréja után most Ferenc József császáré került restaurálásra: Winterhalter ugyanis az uralkodóról is festett egy képet 1865-ben. A portré a tervek szerint májusban kerül vissza a helyére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár