2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincoln holttestének kalandos útja

2012. április 10. 08:56

Vasúton járta körbe az országot Lincoln holtteste, hogy az amerikaiak leróhassák kegyeletüket szeretett elnökük előtt. Sokáig azonban úgy tűnt, nem adatik meg a merénylet áldozatául esett nagy formátumú politikus számára a végső nyugalom: sírrablók még "váltságdíjat" is kértek volna érte, ha sikerül exhumálniuk a földi maradványokat. A koporsó összesen 17 ízben vándorolt egyik helyről a másikra.

Abraham Lincoln az Egyesült Államok történetének egyik legünnepeltebb és legtitokzatosabb elnöke volt. Halálakor az egész ország gyászba borult, holttestét két héten át szállították vonattal keresztül-kasul az országon, hogy mindenki méltó módon leróhassa kegyeletét. Lincoln földi maradványa azonban még ezt követően sem „pihenhetett” meg: évtizedekkel a temetés után is valós veszélye volt annak, hogy illetéktelenek kezébe kerül.

Az 1865. április 15-i merénylet után Lincoln testét előbb gondosan bebalzsamozták, majd április 21-én egy kéthetes, 2400 kilométer hosszú út várt rá, amelyet vasúton tett meg. Lincoln teste nem volt egyedül, mellette volt fia, William Wallace Lincoln is, akit tífusz vitt el 11 éves korában, 1862-ben.

Az út volt az utolsó alkalom az Egyesült Államok polgárai számára, hogy végső búcsút vegyenek az ország szeretett elnökétől. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy Lincoln testét a lehető legtöbb ember láthassa: a politikus holttestét szállító vasút az egész országot bejárta, összesen négyszáz állomáson állt meg, köztük Philadelphiában és New Yorkban, mielőtt a koporsó 1865. május 3-án az Oak Ridge-i temetőbe került volna.

Lincoln holtteste – amelyet egy speciális kocsiban tároltak – a New York-i állomás előtt kezdett oszlásnak indulni. Az elnököt Mary Todd Lincoln kérésére Springfieldben helyezték végső nyugalomra, amely végül mégsem adatott meg neki. Történt ugyanis, hogy 1876. november 7-én pénzhamisítók egy csoportja megpróbálta exhumálni a testet, hogy aztán 200 ezer dollár (mai értéken számolva 4 millió dollár) fejében és egyik társuk, Benjamin Boyd börtönből való kiengedése után adják vissza. A tettesek nem jártak sikerrel, egy kivételével elfogták őket, Lincoln testét pedig többször is titkos helyre szállították – nyitott koporsóban, hogy mindenki meggyőződhessen, valóban ott van az elnök földi maradványa.

A koporsó 1901-ben ideiglenes helyre került. Lincoln fia, Robert Todd Lincoln kérésére acélketreccel erősítették meg a síremléket, majd betonnal biztosították védelmét. Az elnök földi maradványa feleségével és három fiatalabb gyermekével ma a Lincoln Tombban található. A síremléket 1930-ban renoválták, aminek köszönhetően ez lett az Egyesült Államok egyik legelső turistaattrakciója. Lincoln holttestét összesen 17 alkalommal szállították egyik helyről a másikra. Talán többet már nem kell utaznia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár