2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megakadályoznák Pompeji második pusztulását

2012. április 6. 11:51 MTI

Megakadályozná Pompeji világhírű antik emlékeinek második pusztulását az olasz kormány, amelynek feje, Mario Monti miniszterelnök és több miniszter csütörtökön mutatott be négy évre szóló tervet az enyészettől fenyegetett Nápoly-közeli régészeti helyszín restaurálására. Az Európai Unió már március végén pénzügyi támogatásáról biztosította az olasz kormányt, így a munkálatok hamarosan meg is kezdődhetnek.

Pompejire a Vezúv kitörése mért végzetes csapást időszámításunk előtt 79-ben. Az antikvitás egyik leghíresebb emlékhelye az utóbbi években újra és újra a lapok címlapján szerepelt, hol a vele kapcsolatos visszaélések, hol az omladozó romok miatt.

A római kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az archeológiai helyszín megmentésére 105 millió eurót kell elkülöníteni, ebből 41,8 milliót ad Brüsszel, 63,2 milliót a Monti-kormány. "Százszázalékos átláthatóság és törvényesség" - ígérte a kormány a pompeji munkálatokkal kapcsolatban. Ez azt is jelenti, hogy a nápolyi maffiát távol tartják a megbízásoktól.

A négy évre szóló ötpontos terv legfőbb célja megóvni a veszélyben forgó pompeji romokat, amelyekhez évente látogatók milliói zarándokolnak el. Emellett javítani akarnak a turistákat fogadó szolgáltatásokon és a terület őrzésén is.

A 66 hektárnyi történelmi emlékhely szakértők szerint állandó és részletekbe menő gondoskodásra szorul. Ehhez mindeddig hiányzott a pénz, hol falak omlottak le, hol egész épületek dőltek össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár