2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először mutatják be a vatikáni archívum kincseit

2012. március 1. 18:26 MTI

Először tárják a látogatók elé a vatikáni archívum kincseit, köztük Galilei perének dokumentumait és a Luther Márton kiátkozásáról szóló iratot a római Capitolium múzeumban.

A Lux in Arcana című szerdán megnyílt kiállításon VIII. Henrik levele is szerepel, amelyben az angol király Aragóniai Katalinnal kötött házasságának megsemmisítését kérte a pápától. A szervezők szerint a tárlat egyedülálló lehetőséget nyújt a Vatikán felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből származó szigorúan őrzött történelmi dokumentumok megtekintésére. "A történelemben ez az első és feltehetően az egyetlen alkalom, hogy a dokumentumok kikerültek Vatikánváros falai közül" - fogalmaztak közleményükben a kiállítás szervezői.

A száz eredeti dokumentumot felvonultató kiállítás a vatikáni "titkos archívum" létrehozásának négyszázadik évfordulója előtt tiszteleg. A "titkos archívum" elnevezés a pápák személyes archívumát fedi. A gyűjteményt V. Pál pápa alapozta meg.

A kiállítást a Vatikán államtitkárságának vezetője, Tarcisio Bertone bíboros nyitotta meg Gianfranco Ravasi, a pápai állam kulturális "minisztere", Gianni Alemanno, Róma polgármestere és Lorenzo Ornaghi olasz kulturális miniszter jelenlétében. Bertone elmondta: őt legjobban a második világháború idején a XII. Pius pápával kapcsolatban született dokumentumok "történelmi igazsága" döbbentette meg. A pápát zsidó szervezetek azzal vádolták, hogy a háború alatt nem tett eleget a zsidóüldözés ellen.

A kiállításon látható Francesco Borongini-Duca pápai megbízott jelentése is, amelyben 1941-ben hét olasz internáló táborról számol be segítséget kérve a foglyok számára. Sergio Pagano, a vatikáni archívumok vezetője egy szerdai sajtóértekezleten az ígérte, egy-két éven belül kutathatóvá teszik a XII. Pius pápasága alatt született dokumentumokat. Ám hozzátette, hogy a végső döntés a pápa kezében van. Mint megemlítette, az archívum megnyitását XVI. Benedek pápa is szorgalmazza, hogy lecsendesítse a XII. Pius pápával kapcsolatos "disszonáns hangokat".

A kiállítás kincsei között szerepelnek Michelangelo levelei a Szent Péter bazilika építéséről, és VI. Sándor pápa 15. századi rendelete, amely Kolumbusz Kristóf amerikai felfedezése után felosztotta az "Újvilágot" Spanyolország és Portugália között. "Ez a kiállítás valóban páratlan és rendkívüli. Az első alkalom, hogy a Vatikán titkos archívuma megnyitja kapuit egy hihetetlen kiállítás kedvéért, amely történelmi korokat fog át" - méltatta a szeptember 9-ig látogatható tárlatot Róma polgármestere.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár