2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogy készül egy kommunista múmia?

2012. február 26. 11:14 MTI

Klement Gottwald (1896-1953), az egykori Csehszlovákia legendás, de sokat vitatott kommunista vezetőjének és első "munkáselnökének" mumifikált holttestét karbantartó laboratóriumba is betekintést nyernek ezentúl mindazok, akik Prágában meglátogatják a Vítkov-hegyi Nemzeti Emlékművet.

A hatalom laboratóriuma elnevezésű új kiállítást, amely a csehszlovákiai szocialista rendszer legsötétebb időszakába, a múlt század ötvenes évei elejének nyomasztó légkörébe kalauzolja el a látogatót, szombaton nyitották meg az emlékhelyen, amely előtt Jan Zizka huszita hadvezér hatalmas lovas szobra áll.

A nevezetes laboratóriumot szovjet segítséggel 1953-ban alakították ki az emlékmű pincehelyiségeiben, amikor a korabeli csehszlovák kommunista vezetés úgy döntött, hogy a moszkvai Lenin-mauzóleum mintájára a Vítkov-hegyi nemzeti emlékhelyet mauzóleummá alakítják át, s az elhunyt Gottwald bebalzsamozott holttestét ott kiállítják. Az új tárlat része lesz a Cseh- és csehszlovák államiság útkereszteződései nevű állandó kiállításnak.

"Rekonstruáltuk a korabeli helyzetet. Szeretnénk rámutatni arra, hogy élt vissza a kommunista propaganda az emlékművel, milyen volt az első "munkáselnök" és az akkori személyi kultusz, amelynek keretében a mauzóleumot létrehozták" - mondta Michal Lukes, a cseh nemzeti múzeum igazgatója újságíróknak.

A kiállítás keretében a látogatók megismerkedhetnek a mauzóleum műszaki hátterével, amely a bebalzsamozott holttest karbantartásához volt nélkülözhetetlen. A tárlat keretében korabeli tárgyakon, fényképeken, film- és hangfelvételeken megelevenedik Klement Gottwald személyisége, az akkori Csehszlovákia hangulata, és a kor történelmi összefüggései, háttere.

Gottwald bebalzsamozott holtteste 1953-tól 1962-ig volt látható a Vítkov-hegyi emlékműben. A kommunista pártvezér 1958-ig kék csehszlovák tábornoki egyenruhában, majd 1958-tól civil öltönyben volt látható. Az üvegkoporsó szintén része a most megnyílt tárlatnak. Miután Gottwald mumifikált holtteste bomlásnak indult, azt a pártvezetés döntése alapján elhamvasztották.

A Vítkov-hegyi Nemzeti Emlékművet még a két világháború közti időszakban építették, majd 1950-ben Zizka-szoborral egészítették ki. Eredetileg egyebek között a csehszlovák külföldi légiókról lett volna ott egy állandó kiállítás, illetve ünnepi rendezvények. A 2. világháború utáni szocialista rendszerben a csehszlovákiai munkásmozgalom pantheonjává alakították át. Az 1989-es rendszerváltás után hosszú évekig vita volt további sorsáról. Végül a Prága egyik jelképének számító épületet a cseh nemzeti múzeum kapta meg, amely fokozatosan a nemzet múltját bemutató tárlatot alakít ki az emlékhelyen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár