2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Facebookkal a kihalásra ítélt nyelvekért

2012. február 22. 10:37 BBC News

Facebook, Youtube, sms – csak néhány modern eszköz arra, amikkel megmenthetők a világ legveszélyeztetettebb, kihalásra ítélt nyelvei.

Jelenleg mintegy hétezer beszélt nyelvről tudni a Földön, de ezek közül minden másodikat az a veszély fenyeget, hogy az évszázad végére végleg eltűnik, mivel egyetlen olyan képviselője sem marad, aki átadhatná tudását. A folyamatért elsősorban a globalizációt szokás okolni, de a helyzet fonáksága, hogy az így elterjedt digitális eszközökkel tervezik megmenteni a nyelveket.

Ebben élen járnak az észak-amerikai indián törzsek, amelyek a közösségi médiumok segítségével tanítják a legfiatalabbakat, míg a Szibéria és Mongólia területén élő tuvák különféle iPhone-alkalmazásokkal oktatják a tanulóknak a kiejtést.

„A kis nyelvek képviselői a közösségi médiumokat, a YouTube-ot, az sms-t és a különböző modern technikákat használják arra, hogy terjesszék a hangjukat, vagy demonstrálják jelenlétüket” – fejtette ki David Harrison, a Swarthmore College and a National Geographic Fellow nyelvésze.

„Sokat hallhatunk arról, hogy a globalizáció milyen negatív hatással van a kis kultúrákra. A pozitív oldala, hogy ha van egy nyelv, amelyet öt vagy ötven ember beszél egy távoli vidéken, az a digitális korban már globális hanggá válhat” – tette hozzá.

A National Geographic támogatásának köszönhetően nyolc „beszélő” szótár készülhetett el a kutató vezetésével. A 32 ezer bejegyzés összesen nyolc veszélyeztetett nyelvet ölel fel, amelyben minden egyes hangfelvételen anyanyelven megszólalók hallhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár