2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wagner-bicentenárium sok kérdőjellel

2012. február 15. 14:31 MTI

Művészi és történelmi kérdések sorának megoldása vár a Bayreuthi Ünnepi Játékok szervezőire Richard Wagner születésének 200. évfordulója előtt egy évvel.

Az ükunokák, a társintendánsok - a 33 éves Katharina Wagner és nővére, az inkább héttérben dolgozó 66 éves Eva Wagner-Pasquier - megbízása 2015-ig szól. Hogy Wolfgang Wagner második házasságából született lánya marad-e a fesztivál élén vagy más pályára tér, az ma még nyitott kérdés, bár vannak a Zöld Dombbal kapcsolatban hosszabb távú tervei.

Az operarendezőként is ismert Katharina Wagner úgy véli, nincs oka a felhőtlen örömre, mert a kritika elég keményen bánik velük, Sebastian Baumgarten 2011-es Tannhduser rendezésének igen rossz volt a visszhangja. A 200. évfordulóra előkészített Ringgel kapcsolatban is sok bírálatot kaptak. Elég későn derült ki ,hogy végül is kire bízzák A Nibelungok gyűrűje teljes ciklus színre vitelét. Katharina Wagner szerint a berlini prózai rendező, Frank Castorf felkérése helyes választás volt.

A másik nehéz kérdés a Festspielhaus renoválása. Már a megnyitás után, 1872-ben voltak az épülettel problémák, ma a homokkő korlátok és párkányok okoznak gondot. Ezek ideiglenes helyreállítása és kármentés folyik, ami a becslések szerint legalább 20 millió euróba kerülhet. Nem világos - fűzte hozzá az intendáns - hogy ezt ki fizeti. Kérdéses, hogy 2013-ig átfogó felújításra és az aligha nélkülözhető próbaterem építésére lesz-e finanszírozó.

A szövetségi vámhivatal többször is nehezményezte, hogy túl sok a szabad- és tiszteletjegy, e probléma fölött is vitatkoznak, hiszen a támogatói kör többször nyilatkozta: nem hajlandó a jegyigényeit csökkenteni.

Katharina Wagner és testvére kiáll a gyerekeknek készült és készülő operaelőadások mellett, hangsúlyozzák: Richard Wagner elveivel műveinek széleskörű megismertetése nem ellenkezik. Tavaly a Siemens jóvoltából az egyik vasárnapi előadást a város főterén, szabadtéren ingyen láthatta élő közvetítésben a közönség. A Siemens idén már nem vállalja ezt, így az intendánsok svájci, osztrák és brit mozikkal tárgyalnak a közvetítésről.

Megoldandónak tartja Katharina Wagner azt is, hogy a náci múlttól elszakadjon a fesztivál. Hitler és Bayreuth kapcsolata tagadhatatlan, az ünnepi játékok történetéről szóló tudományos feldolgozásnak ezzel a kérdéssel is kell foglalkoznia, a Wagner család szerepét átláthatóvá kell tenni. Két történész is munkálkodik ezen, az ükunoka szerint akár 2013-ra elkészülhetnek elemzésükkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár