2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfeledett magyar huszár szobrát állítják helyre Szlovéniában

2012. február 8. 16:09 MTI

Rostás Pál egykori magyar huszár szlovéniai szobrának helyreállítását szlovén és magyar összefogással szeretnék befejezni, ehhez csatlakozott a Zala Megyei Önkormányzat is.

A Szlovéniából indult kezdeményezésről kedden tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatón Máthé László, a ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája azt mondta: a nemzet emlékezete előtt egészen 2010-ig ismeretlen volt az 1813-ban hősi halált halt közhuszár, akinek 1845-ben gyűjtésből állítottak szobrot a szlovén-olasz határhoz közeli Budanje településen. A Trieszttől alig 40 kilométernyire fekvő faluban élők pénzt és energiát nem kímélve igyekeznek most helyreállítani, és ezzel a jövőnek megmenteni a mára leromlott állapotú, hiányos huszárszobrot.

A diplomata úgy fogalmazott: miután a település megkereste a ljubljanai magyar nagykövetséget, úgy érezték, hogy kötelességük a magyaroknak is részt venniük a helyreállításban. Hangsúlyozta, hogy a példa azért is egyedi, mert manapság nem nagyon fordul elő, hogy Magyarországgal szomszédos állam polgárai kezdeményezik egy magyar emlék helyreállítását.

A magyar nagykövetség gyűjtést indított, ugyanis a felújításhoz mintegy ötezer eurót (csaknem másfél millió forintot) szeretnének májusig átadni a szlovén kezdeményezőknek. Az első adományt, tíz eurót tavaly decemberben egy ljubljanai kislány adta a zsebpénzéből, de a muravidéki magyarság és a szlovén fővárosban élő magyarok is támogatást ajánlottak. A magyarországi gyűjtést az erdélyi magyar emlékek helyreállításában már tapasztalatot szerzett Budakeszi Kultúra Alapítvány koordinálja. A szobrot 2012 októberére, Rostás Pál halálának 199. évfordulójára szeretnék helyreállítani.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a megye jelképes anyagi támogatással, illetve a kezdeményezés felkarolásával segít. Kezdeményezte ugyanakkor azt is, hogy a zalai szervezetek, civil közösségek is lehetőség szerint támogassák az elképzelést.

A magyar nagykövetség összefoglalója szerint Rostás Pál 1813. október 3-án a franciák elleni küzdelemben 60 francia gyalogos és hét lovas ellen küzdött az 5. Radetzky-huszárezred közhuszáraként. Egymaga negyedórán át kitartott, pedig harminc lövés érte, s ennek az akkori Wippach - szlovénül Vipava lakói - szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt díszes temetésben részesítették, sírja fölé pedig emléket emeltek. Rostás Pál és négy társa hősies tettének emlékezetét a helyi lakosok, az egykori bajtársaik és az 5. Radetzky-huszárezred tagjai úgy őrizték meg, hogy gyűjtésből 1845-ben életnagyságú szobrot állítottak.

A kőszobor súlyosan megrongálódott maradványait a Nova Gorica-i múzeum kőtárában őrzik, egyes részei hiányoznak, de a megőrzött dokumentáció alapján lehetséges a restaurálás. A budanjei önkormányzat a helyi múzeum szakértőinek bevonásával és a ljubljanai magyar nagykövetséggel egyeztetve már megkezdte a munkákat, a szobor talapzatát és környékét felújították. A helyreállítás teljes költsége megközelíti a 17 ezer eurót, amelynek jelentős részét, több mint 10 ezer eurót a szlovének állják, a fennmaradó részt vállalta magára a magyar fél.

A hiányzó másfél millió forintnyi összeghez már hozzájárult a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Hivatala, továbbá Komárom polgármestere, Molnár Attila, valamint Zalaegerszeg polgármestere, Gyutai Csaba - közölte a ljubljanai magyar nagykövetség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár