2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boldoggá avatták Hildegard Burjant

2012. január 30. 11:27 MTI

Boldoggá avatták vasárnap Bécsben Hildegard Burjant, a Caritas Socialis női szerzetesrend alapítóját, keresztény nőmozgalmi személyiséget.

A szertartást XVI. Benedek pápa képviselőjeként Angelo Amato bíboros végezte. A bécsi Szent István székesegyház, amely első alkalommal volt boldoggá avatási szertartás helyszíne, zsúfolásig megtelt emberekkel. A misén jelen volt mintegy kétszáz egyházi személyiség, köztük bíborosok. Részt vettek a boldoggá avatáson vezető osztrák politikusok is, köztük Barbara Prammer, a parlament elnöke és Michael Spindelegger alkancellár.

Hildegard Burjan "fáradhatatlanul segítette a szükséget szenvedőket" - emelte ki ünnepi prédikációjában Christoph Schönborn osztrák bíboros, bécsi érsek. Az érsek "a szociális tett embereként" méltatta a rendalapítót, akit "a nélkülözés felismerése, az odafigyelés, a cselekvés és a bölcs szociális tettek" jellemeztek.

Hildegard Burjan 1833-ban született a németországi Görlitzben. Zsidó családból származott, 1909-ben, egy súlyos betegségből való felgyógyulása után tért katolikus hitre. Férje a magyar Burján Sándor volt, akivel Bécsben telepedtek le.

1919-ben Hildegard Burjan megalapította a ma is működő Caritas Socialis női szerzetesközösséget. A rend elsősorban betegápolásban, a nehéz helyzetű nők és gyerekek segítésében vállal szerepet, és úttörő szerepet játszott Ausztriában a gyógyíthatatlan betegek gondozása - a hospice ellátás - területén. A Caritas Socialist II. János Pál is fölkereste 1998-ban tett bécsi látogatása alkalmával. 1919-ben Hildegard Burjant a Keresztényszociális Párt tagjaként parlamenti képviselővé választották. A parlamentben a nők jogegyenlőségéért lépett fel. 1933-ban hunyt el Bécsben. Ereklyéjét a Caritas Socialis kápolnájában helyezik el, az osztrák főváros kilencedik kerületében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár