2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Génjeinkben van a Facebook

2012. január 30. 12:29

Egy új tanulmány szerint a közösségi háló az emberi természet szerves részét képezi, s több tízezer éve velünk van.

A Hadza-föld egy tipikus afrikai táj, amelyet a Serengeti Parkról készült képeken és videókon bárki megcsodálhat. Coren Apicella és kutató asszisztense gyakran utazott már ezen a sár áztatta vidéken: egyszer a kidőlt fák nehezítették útjukat, míg máskor elefántcsorda elől kellett menekülniük, de nem hátráltak meg, mindig visszajöttek a térségbe. Útjaik során a tanzániai hadza vagy hadzaba népcsoportot tanulmányozták, amelynek tagjai az Eyasi tó körül, a Rift-völgyben és a szomszédos Serengeti-fennsíkon tengetik mindennapjaikat.

A hadza népesség kevesebb mint ezer főt számlál. Egy négyezer négyzetkilométeres vidéken barangolnak vadászó-gyűjtögető életmódot folytatva, akárcsak a tízezer évvel ezelőtt élt őseik. Sokan úgy vélik, hogy ők az utolsó vadászó-gyűjtögető emberek Afrikában, akik még „teljes munkaidőben” végzik e tevékenységet.

Coren és más tudósok egy teljesen újfajta, úttörő kutatási témát vetettek fel, amelynek témája az emberi kapcsolatok dinamikája és evolúciója. A kutatás több tanulságos eredménnyel is szolgált: napvilágra hozta a szociális hálózati struktúrák néhány kulcsfontosságú elemét, amely több tízezer, esetleg több százezer évvel ezelőtt is létezett. Arra voltak kíváncsiak, hogy őseink hogyan alakították szociális hálóikat, hozzájárulva az együttműködés evolúciójához.

„Amit a modern ember az online szociális hálóval tesz, az pontosan ugyanaz, amit mindig is tett, a mezőgazdasági kultúra kifejlődése előtt is” – mondta James Fowler, a San Diego-i Kalifornia Egyetem orvosi genetika és politikai tanulmányok professzora, egyben a tanulmány társszerzője. Nicholas Christakis, a kutatás vezetője, a Harvard Orvosi Egyetem szociológia és az orvostudományok professzora ehhez hozzátette: „attól az időtől kezdve, hogy a tábortűz körül ücsörögtünk és formálgattuk első szavainkat, a mai napig, amikor digitális üzeneteket küldünk az éteren át, az alapvető hálózatainkat építettük.”

Apicella asszisztensével két hónap leforgása alatt 205 hadzával beszélgetett el, hogy felmérjék társas kapcsolataikat. A tanulmány részeként olyan felnőtteket kérdeztek, akik előnyben részesítették a táborban való életet. Ezután minden felnőttnek három mézzel teli csészét adtak, majd megmondták nekik, hogy a táborban bárkinek odaadhatják. A tevékenységek 1263 családi kötődésből fakadó kapcsolatot és 426 „ajándék” kapcsolatot hoztak létre. A kísérletben a kutatók lemérték a mézajándékozás általi együttműködést, megnézték, hogy megtartották a kapott édességet vagy továbbajándékozták a csoportnak. Lemérték az emberi kapcsolatokat a magasság, kor, élelmiszerigény és egyéb jellemzők alapján is, továbbá megnézték, hogy mennyi a valószínűsége, hogy az alanyok barátai egymásra is barátként tekintenek-e.

A hálózati kapcsolatok analizálásából kiderült, hogy az együttműködők és a nem együttműködők markánsan különböző csoportokat alkotnak. „Ha együttműködőkkel lépsz kapcsolatba egy közös társadalmi térben, az együttműködés kifejlődik. Ezt a szociális hálózatok teszik lehetővé” – mondja Apicella. A feltevés az, hogy az együttműködés kialakulásához az önzetlen tettek – például az étel megosztása a nem rokonokkal is – előnnyel járnak mind az adónak mind a befogadónak. Ha az elv nem működik, s nem ez történik, az önző személyek felülkerekednek és az önzetlenek helyébe lépnek, ami társadalmi összeomláshoz vezet. Elméletileg legalábbis az együttműködés evolúciója függ annak a rendszernek a működésétől, amely lehetővé teszi az együttműködőknek, hogy a csoportba kerüljenek azokkal, akik szintén hajlandóak megosztani javaikat.

Jelentős továbbá, hogy a tanulmány megállapította: a hadzák vadászó-gyűjtögető szociális kapcsolatainak struktúrája és dinamikája alapvetően ugyanaz, mint a modern emberé. „Az adatokat sokféle aspektusból vizsgáltuk” – mondja Fowler. „Átnéztünk egy tucat számítást, melyet a szociális hálózat elemzői használnak, s összehasonlítva a hálózatokat, azt látjuk, hogy a hadzáké nagyjából ugyanolyan, mint a miénk.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár