2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új módszerrel kutatják Róma ókori kikötőjét

2012. január 20. 09:36

Már a romok létét veszélyezteti az egyre burjánzó növényzet a Római Birodalom egykori tengeri kikötőjében, Ostiában, ahol a régészek az egyes építészeti elemek funkcióját kutatják.

Ostia kikötője (Ostia Antica) kulcsfontosságú szerepet töltött be az ókori tengeri kereskedelemben. Az elsősorban a kiváló állapotban fennmaradt, csodálatos ókori épületeiről, mozaikjairól és freskóiról ismert hatalmas régészeti terület az eliszaposodás és a tengervízszint-emelkedés következtében ma már három kilométerre van a tengertől.

Darius Arya és Alberto Prieta, a Római Kultúra Amerikai Intézetének két munkatársa egy tíz méter hosszú, három méter széles betonfalat vizsgálnak. A fal egykoron a part mentén helyezkedett el, de ma már hatalmas fügefa borítja be. A kutatók először megtisztítják az építészeti elemet, felmérik a tömegét, mélységét, a szelvények megnyitásával (és az ott talált leletek megvizsgálásával) pedig arra keresik a választ, hogy vajon mi lehetett a szerepe a kikötő életében. Később folytatják a terület konzerválását, amelynek célja, hogy megvédjék a romokat az egyre burjánzó növényzet negatív hatásaitól.

Ostiát Ancus Marcius, Róma negyedik királya alapította az i.e. 7. században, a feljegyzések szerint ez volt a birodalom első coloniája. Osita kikötője kereskedelemi és katonai célokat is szolgált, az i.sz. 2-3. században már 75 ezren lakták. Eddig a város kétharmadát tárták fel az 1938 óta tartó ásatások során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár